Kamuhírek terjesztésének vádjával börtönbe mehet, aki kormányzati korrupcióról beszél a választások előtt Malajziában

külföld
2018 március 27., 3:22
comments 55

A malajziai kormány nyújtott be egy törvényjavaslatot, ami a hamis hírek terjesztését akár 10 év börtönnel is sújtaná. A javaslat kritikusai szerint viszont a kormány nem a kamuhíreket akarja visszaszorítani, hanem el akarja némítani a kormány ellen tiltakozókat a választások előtt. 

A választások heteken belül jönnek az országban, ahol a miniszterelnök, Najib Razak egy többmilliárd dolláros nemzetközi korrupciós ügyben érintett. 

A törvényjavaslatot még jóvá kell hagynia a parlamentnek. Ha elfogadják, akkor súlyosan szankcionálható lesz az, aki hamis híreket kitalál, terjeszt vagy publikál: komoly pénzbírságok mellett súlyos esetben akár 10 év börtön is járhat ilyesmiért. A törvényjavaslat szövege szerint hamis hírnek számít minden olyan olyan híresztelés, adat, jelentés, mely részben vagy egészben hamis, legyen szó akár szövegről, hangfelvételről vagy videóról. 

A jelentések szerint a törvény nemcsak a helyi sajtót fedné le, de akár a külföldieket is, ha Malajziáról tudósítanak. 

Ellenzéki képviselők szerint egyszerűen így akarják elhallgattatni a kormányt bíráló hangokat. A kormány tisztviselői viszont azt állítják, hogy a törvényre a közhangulat és a nemzet biztonsága miatt van szükség. Szerintük az ellenzék hamis hírek terjesztésével kíván választást nyerni. 

Jelenleg amerikai és más országok hatóságai is nyomoznak a malajziai gigantikus tőkealap, az 1MDB ügyében: a vádak szerint a Najib által létrehozott és korábban vezetett tőkealap révén egy Kósa Lajos-örökségnyi összeget, négymilliárd dollárt lophattak ki a helyi cégekből. 

A korrupciós ügy három éve került a felszínre, Najib azóta kiszorította a kormányából azokat, akik szóvá merték tenni az ügyet, a sajtóra pedig egyre komolyabb nyomást helyezett. Ennek lehet egy új állomása a papíron a kamuhírek ellen létrehozott törvény. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt