Kuvaszokkal fognak járőrözni a polgárőrök

ÁLLAT
2018 március 27., 11:06

Öt kuvasz kiképzését finanszírozza a polgárőrség keretében induló kutyás szolgálat részére a Földművelésügyi Minisztérium – mondta a minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára Dunakeszin.

V. Németh Zsolt az Országos Polgárőr Szövetség kutyás szolgálata és a magyar kutyafajták, kiemelten a kuvasz népszerűsítését célzó mintaprogram nyitórendezvényén elmondta, az FM két ponton is kapcsolódik a rendezvényhez: egyrészt a genetikai erőforrások megőrzése, másrészt a hungarikumok révén.

Az államtitkár közölte, a kormány úgy döntött, hogy nagyobb figyelmet és több pénzt fordít az állami génmegőrzésre. Ebbe beletartozik a 9 magyar kutyafajta is, aminek a helyzete nem kielégítő, mert az elmúlt 20 évben drasztikusan csökkent a törzskönyvezett kutyák száma a komondor és a kuvasz esetében – mondta.

Az FM erre szeretné felhívni a figyelmet, ezért a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségével (MEOESZ) közösen támogatja a most induló mintaprogramot, amiben a szervezet által a polgárőrségnek ajándékozott 20 kutya közül ötnek a kiképzését finanszírozza. A program indításaként a rendezvényen 5 fajtatiszta kuvaszkölyköt adtak át polgárőr-egyesületeknek.

Orbán Viktor a kuvaszával, ami Mészáros Lőrinc birtokán lakik.
photo_camera Orbán Viktor a kuvaszával, ami Mészáros Lőrinc birtokán lakik. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a keddi rendezvénnyel indították útjára a polgárőrség kutyás szolgálatát. A szervezetük eddig is szakosodott, és most a környezetvédelmi bizottságon belül létrejött a kutyás szolgálati munkacsoport. Nemcsak a hungarikumok megőrzéséről van szó, hanem arról is, hogy a polgárőrök pszichés segítséget kapnak szolgálatuk magabiztos ellátásához – mondta. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.