Karácsony: Vissza kell venni az ellopott vagyonokat

POLITIKA
2018 március 28., 09:38
comments 174

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt az MSZP-Párbeszéd árnyékkormánya tagjainak bemutatóján a fővárosi Loffice Cloud rendezvényterében 2018. március 11-én.
photo_camera Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt az MSZP-Párbeszéd árnyékkormánya tagjainak bemutatóján a fővárosi Loffice Cloud rendezvényterében 2018. március 11-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Hosszú interjút adott az Indexnek Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje másfél héttel a 2018-as választások előtt.

A beszélgetésből az derül ki, hogy Karácsony egyelőre inkább nem foglalkozik részletkérdésekkel, amik a majdani kormányzásra vonatkoznak, igyekszik a kampányra koncentrálni. 

A zuglói polgármester az LMP-vel és a DK-val alakítana elsőként koalíciót. Bár az LMP csak egy új, demokratikus választási szisztéma ügyében kooperálni a többi párttal, bízik benne, hogy meggyőzhetőek a kormányalakításról - míg Gyurcsány Ferenc pártjával csak akkor működne együtt, ha egy közös kormányban a volt miniszterelnök nem lenne jelen. Karácsony ezzel együtt nem zárja ki pártpolitikusok részvételét a kormányában, de 2010 előtt szerepet vállalt tisztségviselőkkel nem dolgozna együtt. 

Ami újdonság, hogy arra utal: ha ellenzékbe kerül az MSZP-Párbeszéd, jó esély van  rá hogy nem ül be a frakciót vezetni, hanem marad Zuglóban polgármester. A több helyen pedzegetett 2019-es főpolgármester-választásról szóló kérdésre inkább kitérő választ adott, viszont kategorikusan kizárja, hogy a szövetség vagy akár csak az MSZP bármilyen helyzetben koalícióra lépjen a Fideszszel. 

„Bármibe fogadok, komoly tétben is, hogy a baloldalnak összességében több mandátuma lesz, mint a Jobbiknak”

- mondja Karácsony, aki nem vezetne egy MSZP-től Jobbikig terjedő kormányt, de szerinte Vona Gábor sem alkalmas erre a szerepre. Ha ez a nehezen megoldható képlet áll elő április 9-én, akkor szerinte egy válságkezelő kormányra lehet szükség, amit egy konszenzusos jelölt fog össze. Ennek elvi feltételeit látja jelenleg csupán szerinte, de annál ami ma zajlik, még ez is jobb lenne.  

Az interjú alapján Karácsony együttműködne a Jobbikkal akár kétharmados törvények esetében is, összességében mégis inkább ellenfélként tekint a Jobbikra: azt mondja, Vona Gábor pártja „engedte ki a szellemet a palackból”, az ő programját valósította meg a kormány, ezért részben felelős is azért a szellemiségért, amit ma a Fidesz képvisel. 

Nem bíztat a jobbikos jelöltre való szavazásra akkor sem, mert szerinte mindenhol van esélyes balos jelölt, de nem is akar többet visszaléptetésekről beszélni, kivált azok után, hogy Vonáék erre amúgy sem hajlandóak. Viszont azt nem zárja ki, hogy balos jelöltek itt-ott visszalépjenek még, akár az utolsó pillanatban. Legalább 20 százalékos eredményre számít pártjától és minimum 101 mandátumra a baloldaltól.  

Karácsony szerint a választási győzelem után létre kell hozni egy speciális nyomozóhatóságot, egy román mintára működő antikorrupciós ügyészséget, amely kivizsgálja a kétes eseteket, „az ellopott vagyonokat pedig vissza kell venni”. 

A kerítést nem építette volna fel, de marad. Karácsony nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát, de emberségesebb megközelítéssel élne a migráció irányába. Négy dolgot tart egyszerre pozitívnak és fontosnak Orbán kormányzásából „a dohányzás tilalmára vonatkozó jogszabályok – de csak a trafikmutyi nélkül, a kötelező hároméves óvodáztatás, a filmtámogatás rendszer mínusz Andy Vajna, és a kettős állampolgárság, a szavazási kivételezéstől mentesen”. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.