A szlovák munkások esélye a legnagyobb arra, hogy robotokkal helyettesítsék őket

2018 április 6., péntek 11:12
77

Nagyszabású kutatást végzett az OECD abban a témában, hogy a szervezet 32 tagországa közül melyiket mennyire fogja érinteni az emberi munka automatizálása, vagyis a dolgozók robotokkal való helyettesítése. (Magyarországot sajnos nem vizsgálták.) A kérdés az volt, hogy az adott ország összes munkavállalójának mekkora hányadát cserélhetik le belátható időn belül robotokra.

Összességében arra jutottak, hogy a vizsgált 32 ország összes ma létező álláshelyének majdnem a fele veszélybe kerülhet valamilyen mértékben. Ezen belül az összes OECD-s állás 14 százaléka van komoly veszélyben, ami azt jelenti, hogy 70 százaléknál nagyobb az esély az automatizálásukra, míg az álláshelyek további 32 százaléka  veszélyben van, ami 50 és 70 százalék közötti automatizálási esélyt takar. Ebben a kategóriában nem feltétlenül veszik majd át teljesen a robotok a munkát, de annak olyan jelentős részét viszont igen, hogy a meló jellege - az ember szempontjából - alapvetően meg fog változni.

Az eredmények általánosságban azt mutatják, hogy az angolszász és a skandináv országokat, illetve Hollandiát érinti a legkevésbé az automatizálás, míg a leginkább Szlovákiát, a kelet- és dél-európai országokat, illetve Németországot, Chilét és Japánt. A két végpont Norvégia és Szlovákia: az előbbiben mindössze az összes álláshely 6 százaléka van komoly veszélyben, míg utóbbi esetében ez az arány ennek több, mint ötszöröse, vagyis 33 százalék.

Szlovákia toronymagas első helye lényegében az ország extrém torz ipari szerkezetének köszönhető: aránytalanul nagy az autóiparuk - az egész világon náluk gyártják a legtöbb autót a lakosságszámra vetítve - az autógyártás pedig hagyományosan jól automatizálható. A cégek itt ráadásul különösen motiváltak a robotosítás felgyorsításában, mivel Kelet-Európát az egyre durvább munkaerőhiány jellemzi.

Mivel a két ország gazdasági szerkezete nem tér el túlzottan, valószínű, hogy eszerint Magyarországot is az átlagnál durvábban érinti majd az automatizálás.

A jelentés szerint a robotosítás leginkább a gyáripart és a mezőgazdaságot érintheti, bár a szolgáltatásokon belül is léteznek olyan alterületek - például a posta, a személy- és teherszállítás - amelyek jól automatizálhatók.

A folyamat várhatóan nem egyenletesen érinti az egyes ágazatokat, hanem úgy, hogy az alacsonyabb képzettséget igénylő munkakörökben sokkal magasabb lesz, míg a több kreativitást és személyes hozzáadott értéket igénylő munkakörökben alig lesz érezhető.

Vagyis a Szlovákiához és hozzánk hasonló bedolgozó országok járnak a legrosszabbul, ahol specializált, de egyszerű, kis hozzáadott értékű munkafolyamatokat végeznek.

(via intellinews.com)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt