A szlovák munkások esélye a legnagyobb arra, hogy robotokkal helyettesítsék őket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nagyszabású kutatást végzett az OECD abban a témában, hogy a szervezet 32 tagországa közül melyiket mennyire fogja érinteni az emberi munka automatizálása, vagyis a dolgozók robotokkal való helyettesítése. (Magyarországot sajnos nem vizsgálták.) A kérdés az volt, hogy az adott ország összes munkavállalójának mekkora hányadát cserélhetik le belátható időn belül robotokra.

Összességében arra jutottak, hogy a vizsgált 32 ország összes ma létező álláshelyének majdnem a fele veszélybe kerülhet valamilyen mértékben. Ezen belül az összes OECD-s állás 14 százaléka van komoly veszélyben, ami azt jelenti, hogy 70 százaléknál nagyobb az esély az automatizálásukra, míg az álláshelyek további 32 százaléka  veszélyben van, ami 50 és 70 százalék közötti automatizálási esélyt takar. Ebben a kategóriában nem feltétlenül veszik majd át teljesen a robotok a munkát, de annak olyan jelentős részét viszont igen, hogy a meló jellege - az ember szempontjából - alapvetően meg fog változni.

Az eredmények általánosságban azt mutatják, hogy az angolszász és a skandináv országokat, illetve Hollandiát érinti a legkevésbé az automatizálás, míg a leginkább Szlovákiát, a kelet- és dél-európai országokat, illetve Németországot, Chilét és Japánt. A két végpont Norvégia és Szlovákia: az előbbiben mindössze az összes álláshely 6 százaléka van komoly veszélyben, míg utóbbi esetében ez az arány ennek több, mint ötszöröse, vagyis 33 százalék.

Szlovákia toronymagas első helye lényegében az ország extrém torz ipari szerkezetének köszönhető: aránytalanul nagy az autóiparuk - az egész világon náluk gyártják a legtöbb autót a lakosságszámra vetítve - az autógyártás pedig hagyományosan jól automatizálható. A cégek itt ráadásul különösen motiváltak a robotosítás felgyorsításában, mivel Kelet-Európát az egyre durvább munkaerőhiány jellemzi.

Mivel a két ország gazdasági szerkezete nem tér el túlzottan, valószínű, hogy eszerint Magyarországot is az átlagnál durvábban érinti majd az automatizálás.

A jelentés szerint a robotosítás leginkább a gyáripart és a mezőgazdaságot érintheti, bár a szolgáltatásokon belül is léteznek olyan alterületek - például a posta, a személy- és teherszállítás - amelyek jól automatizálhatók.

A folyamat várhatóan nem egyenletesen érinti az egyes ágazatokat, hanem úgy, hogy az alacsonyabb képzettséget igénylő munkakörökben sokkal magasabb lesz, míg a több kreativitást és személyes hozzáadott értéket igénylő munkakörökben alig lesz érezhető.

Vagyis a Szlovákiához és hozzánk hasonló bedolgozó országok járnak a legrosszabbul, ahol specializált, de egyszerű, kis hozzáadott értékű munkafolyamatokat végeznek.

(via intellinews.com)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.