A kazah diktátor családtagjaié lehet Sherlock Holmes londoni otthona

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Baker Street 221b nem csak arról híres, hogy a regények szerint itt élt Sherlock Holmes: az elmúlt években ez lett az egyik kiemelt példája annak, hogy mindenféle offshore számlákon keresztül hogyan vásárolják fel a londoni ingatlanvagyont mindenféle gyanús oligarchák. 

Az épületet is tartalmazó, a Baker Street 215 és 237 között fekvő tömb tulajdonosának kilétét évek óta próbálták feltárni oknyomozó újságírók és korrupcióellenes aktivisták, és David Cameron miniszterelnökként is külön kitért erre egy 2015-ös beszédében, amikor arról beszélt, hogyan vásárolják fel korrupt vezetők és bűnszervezetek a londoni ingatlanokat. 

Most a Quartz jutott olyan dokumentumok birtokába, mely szerint az ingatlan legalább egy része biztosan a kazah diktátor, Nurszultan Nazarbajev családtagjainak birtokában lehetett. 

Mivel az offshore vállalatok tulajdonosi struktúráit rendkívül nehéz kibogozni, azt nem is tudta pontosan megmondani a lap, hogy a többek között a Pentagon Papers-szivárogtatással napvilágra került dokumentumok alapján Nazarbajev köreiből pontosan ki is birtokolja az ingatlant. Ami biztosnak tűnik, hogy Nazarbajev unokája köthető az ingatlanhoz, és feltehetően a lánya is. Ugyan mindketten csak kormányzati pozíciókat töltöttek be életük során, a Forbes kazahsztáni kiadása szerint több százmillió dolláros vagyont halmoztak fel. 

Ha valakit érdekelnek a nyomozás részletei, és a meglehetősen szövevényes offshore-cégháló, melynek végén Nazarbajev rokonai bukkannak fel, annak érdemes elmerülnie a Quartz tényfeltáró cikkében

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.