A kazah diktátor családtagjaié lehet Sherlock Holmes londoni otthona

A Baker Street 221b nem csak arról híres, hogy a regények szerint itt élt Sherlock Holmes: az elmúlt években ez lett az egyik kiemelt példája annak, hogy mindenféle offshore számlákon keresztül hogyan vásárolják fel a londoni ingatlanvagyont mindenféle gyanús oligarchák. 

Az épületet is tartalmazó, a Baker Street 215 és 237 között fekvő tömb tulajdonosának kilétét évek óta próbálták feltárni oknyomozó újságírók és korrupcióellenes aktivisták, és David Cameron miniszterelnökként is külön kitért erre egy 2015-ös beszédében, amikor arról beszélt, hogyan vásárolják fel korrupt vezetők és bűnszervezetek a londoni ingatlanokat. 

Most a Quartz jutott olyan dokumentumok birtokába, mely szerint az ingatlan legalább egy része biztosan a kazah diktátor, Nurszultan Nazarbajev családtagjainak birtokában lehetett. 

Mivel az offshore vállalatok tulajdonosi struktúráit rendkívül nehéz kibogozni, azt nem is tudta pontosan megmondani a lap, hogy a többek között a Pentagon Papers-szivárogtatással napvilágra került dokumentumok alapján Nazarbajev köreiből pontosan ki is birtokolja az ingatlant. Ami biztosnak tűnik, hogy Nazarbajev unokája köthető az ingatlanhoz, és feltehetően a lánya is. Ugyan mindketten csak kormányzati pozíciókat töltöttek be életük során, a Forbes kazahsztáni kiadása szerint több százmillió dolláros vagyont halmoztak fel. 

Ha valakit érdekelnek a nyomozás részletei, és a meglehetősen szövevényes offshore-cégháló, melynek végén Nazarbajev rokonai bukkannak fel, annak érdemes elmerülnie a Quartz tényfeltáró cikkében

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.