A kazah diktátor családtagjaié lehet Sherlock Holmes londoni otthona

A Baker Street 221b nem csak arról híres, hogy a regények szerint itt élt Sherlock Holmes: az elmúlt években ez lett az egyik kiemelt példája annak, hogy mindenféle offshore számlákon keresztül hogyan vásárolják fel a londoni ingatlanvagyont mindenféle gyanús oligarchák. 

Az épületet is tartalmazó, a Baker Street 215 és 237 között fekvő tömb tulajdonosának kilétét évek óta próbálták feltárni oknyomozó újságírók és korrupcióellenes aktivisták, és David Cameron miniszterelnökként is külön kitért erre egy 2015-ös beszédében, amikor arról beszélt, hogyan vásárolják fel korrupt vezetők és bűnszervezetek a londoni ingatlanokat. 

Most a Quartz jutott olyan dokumentumok birtokába, mely szerint az ingatlan legalább egy része biztosan a kazah diktátor, Nurszultan Nazarbajev családtagjainak birtokában lehetett. 

Mivel az offshore vállalatok tulajdonosi struktúráit rendkívül nehéz kibogozni, azt nem is tudta pontosan megmondani a lap, hogy a többek között a Pentagon Papers-szivárogtatással napvilágra került dokumentumok alapján Nazarbajev köreiből pontosan ki is birtokolja az ingatlant. Ami biztosnak tűnik, hogy Nazarbajev unokája köthető az ingatlanhoz, és feltehetően a lánya is. Ugyan mindketten csak kormányzati pozíciókat töltöttek be életük során, a Forbes kazahsztáni kiadása szerint több százmillió dolláros vagyont halmoztak fel. 

Ha valakit érdekelnek a nyomozás részletei, és a meglehetősen szövevényes offshore-cégháló, melynek végén Nazarbajev rokonai bukkannak fel, annak érdemes elmerülnie a Quartz tényfeltáró cikkében

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.