A szudáni elnök elrendelte, hogy engedjék szabadon az összes politikai foglyot

2018 április 10., kedd 19:08
46

Omár Hasszán al-Basír szudáni elnök elrendelte az összes politikai fogoly szabadon engedését – jelentette a SUNA állami hírügynökség.

A SUNA szerint az államfő a nemzeti párbeszédben részt vevő ellenzéki csoportok és pártok ez irányú követelésének tett eleget „a kiegyezés, a nemzeti harmónia és a megbékélés szellemében”. A hírügynökség szerint az intézkedés „megnyitja az ajtót minden politikai erő előtt”, hogy részt vegyen az ország ügyeinek megvitatásában.

Egyelőre nem világos, hány foglyot érint a rendelkezés.

Basír a múlt hónapban 80, politikai okokból bebörtönzött ember szabadlábra helyezéséről döntött. Őket a növekvő árak és megszorító intézkedések elleni tüntetéseken vették őrizetbe. Az ellenzék állítása szerint még ötvenen raboskodnak ilyen okokból a börtönökben, köztük a befolyásos politikussal, Mohamed Muktár al-Katibbal, a Szudáni Kommunista Párt vezetőjével.

Szudán súlyos pénzügyi válságtól és hiperinflációtól szenved, ami elégedetlenséget gerjesztett. A nyilvános tüntetéseket gyakorlatilag betiltották a hatóságok, de a tilalom ellenére Kartúmban és más városokban januárban tiltakozási hullám tört ki a kormány döntése ellen, amivel csökkentette az állami támogatásokat, és leértékelte az ország fizetőeszközét, a szudáni fontot, hogy így erősítse a viharvert gazdaságot. A történtek miatt több száz aktivista került rácsok mögé.

Omár Hasszán al-Basír 2017. árpilis 9-én Fotó: Ashraf Shazly/AFP

Basír 1989 óta van hatalmon Szudánban, 2015 óta a nemzeti párbeszéd keretében ellenzékiekkel és lázadókkal tárgyal, hogy véget vessen a több évre visszanyúló konfliktusoknak, a többi között a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. De a kormány sok bírálója bojkottálja a megbeszéléseket, többek között követelve, hogy Basír először vonja vissza az elnyomó biztonsági és sajtótörvényeket, és szabadítsa ki a politikai rabokat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt