Donald Trump decemberben ki akarta rúgatni Robert Mueller különleges ügyészt

2018 április 11., szerda 10:03
75

December elején Trump félreérthetetlenül közölte tanácsadóival, hogy véget kell vetniük Robert Mueller különleges ügyész a kampánystábja és Oroszország kapcsolatait vizsgáló nyomozását. Trump a New York Times értesülései szerint azon borult ki, hogy a Bloomberg, a Wall Street Journal és a Reuters, mint később kiderült, kicsit félreértelmezve a forrásaikat, arról írt, hogy Mueller és nyomozói Trump és családja banki információit kérte be a Deutsche Banktól.

Trump még tavaly júliusban tette egyértelművé, hogy a pénzügyei vizsgálatát olyan határpontnak tekintené, aminél véget vetne az egész vizsgálatnak. Trumpot végül sikerült lehiggasztania ügyvédeinek, akik utánajártak a dolognak, és tisztázták, hogy a sajtóhírek tévesek lehetnek, mert a számlákon, amiknek az adatait Muellerék kikérték, Trumpnak nem is volt pénze. Később a lapok maguk is pontosították eredeti beszámolóikat, mint kiderült, Muellerék valójában Trumppal kapcsolatban álló emberek számlainformációit kérték ki a Deutsche Banktól.

A korábban nem ismert történetről, amit nyolc fehér házi forráson túl Trump közvetlen környezetéből is többen megerősítettek, azért számolt be a New York Times, mert ez már legalább a második alkalom volt, amikor Trump ki akarta rúgattatni Muellert. Először 2017 júliusában követelte ezt a Fehér Ház jogtanácsosától, Donald F. McGahn II-től, aki végül csak azzal tudta megakadályozni ezt, hogy a lemondásával fenyegetőzött.

Trump kedden megint nagyon kiborult, miután Mueller nyomozói házkutatást tartottak személyes ügyvédjénél, akinél azzal kapcsolatban kerestek dokumentumokat, hogy mennyi pénzzel hallgattatta el azokat a nőket, akik Trumppal folytatott viszonyukról számolhatnának be a sajtónak. Trump a házkutatást "betörésnek" nevezte tweetjében.

Közben a Timesnak nyilatkozó fehér házi források már arról beszélnek, hogy ők megtanultak együtt élni Trump rohamaival, nem is igazán veszik komolyan, amikor első felindultságában egyből fejeket követel. Egy volt tanácsadója szerint a munkatársai már megtanulták, hogy legfeljebb akkor tegyenek valamit, ha Trump már legalább háromszor felhozta a témát. Több tanácsadója szerint Trump ilyenkor valójában nem is azt várja tőlük, hogy kirúgják, akit éppen kirúgatna. Trump egyszerűen így beszél, mondják, és általában az őrjöngést nem követik tettek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt