Donald Trump decemberben ki akarta rúgatni Robert Mueller különleges ügyészt

December elején Trump félreérthetetlenül közölte tanácsadóival, hogy véget kell vetniük Robert Mueller különleges ügyész a kampánystábja és Oroszország kapcsolatait vizsgáló nyomozását. Trump a New York Times értesülései szerint azon borult ki, hogy a Bloomberg, a Wall Street Journal és a Reuters, mint később kiderült, kicsit félreértelmezve a forrásaikat, arról írt, hogy Mueller és nyomozói Trump és családja banki információit kérte be a Deutsche Banktól.

Trump még tavaly júliusban tette egyértelművé, hogy a pénzügyei vizsgálatát olyan határpontnak tekintené, aminél véget vetne az egész vizsgálatnak. Trumpot végül sikerült lehiggasztania ügyvédeinek, akik utánajártak a dolognak, és tisztázták, hogy a sajtóhírek tévesek lehetnek, mert a számlákon, amiknek az adatait Muellerék kikérték, Trumpnak nem is volt pénze. Később a lapok maguk is pontosították eredeti beszámolóikat, mint kiderült, Muellerék valójában Trumppal kapcsolatban álló emberek számlainformációit kérték ki a Deutsche Banktól.

A korábban nem ismert történetről, amit nyolc fehér házi forráson túl Trump közvetlen környezetéből is többen megerősítettek, azért számolt be a New York Times, mert ez már legalább a második alkalom volt, amikor Trump ki akarta rúgattatni Muellert. Először 2017 júliusában követelte ezt a Fehér Ház jogtanácsosától, Donald F. McGahn II-től, aki végül csak azzal tudta megakadályozni ezt, hogy a lemondásával fenyegetőzött.

Trump kedden megint nagyon kiborult, miután Mueller nyomozói házkutatást tartottak személyes ügyvédjénél, akinél azzal kapcsolatban kerestek dokumentumokat, hogy mennyi pénzzel hallgattatta el azokat a nőket, akik Trumppal folytatott viszonyukról számolhatnának be a sajtónak. Trump a házkutatást "betörésnek" nevezte tweetjében.

Közben a Timesnak nyilatkozó fehér házi források már arról beszélnek, hogy ők megtanultak együtt élni Trump rohamaival, nem is igazán veszik komolyan, amikor első felindultságában egyből fejeket követel. Egy volt tanácsadója szerint a munkatársai már megtanulták, hogy legfeljebb akkor tegyenek valamit, ha Trump már legalább háromszor felhozta a témát. Több tanácsadója szerint Trump ilyenkor valójában nem is azt várja tőlük, hogy kirúgják, akit éppen kirúgatna. Trump egyszerűen így beszél, mondják, és általában az őrjöngést nem követik tettek.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.