Meghalt Babos Gyula jazzgitáros

GYÁSZ
2018 április 13., 16:54
comments 85

Türelemmel viselt betegség után, április 12-én, 68 éves korában elhunyt Babos Gyula Liszt-díjas jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár - közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda. 

 1949. június 26-án született Budapesten, és 15 éves korától gitározott. 1970-től a Kex együttesben, majd a Rákfogóban, később Kőszegi Imre zenekarában játszott. 1979-ben megalapította első saját együttesét Saturnus néven, majd 1985-ben létrehozta a Babos Triót. 

link Forrás

1989-ben jelent meg első szólólemeze Kinn és benn címmel. 1994-ben a Sony-nál jött meg a világszerte kiadott Blue Victory. 1998-tól a Take Four nevű együttesével három lemezt adott ki, a Babos Project Speciallal egyet, de Herbie Mann-nel és Trilok Gurtu-val is készített felvételt. 

1977 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára volt. Alapító tanárként 1996-tól működött közre Kőbányai Zenei Stúdió könnyűzenei szakközépiskola életében - írja az EJI és a  Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete közös közleménye. 

link Forrás

Több mint fél évszázados pályafutása során számtalan kiválósággal zenélt együtt: a magyar jazz és rock élet szinte teljes élvonala mellett olyan külföldi zenészóriásokkal, mint Victor Bailey, Frank Zappa, James Moody és Tony Scott. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.