Meghalt Daphne Sheldrick, az „elefántok anyja”

ÁLLAT
2018 április 13., 18:43
comments 39

Elhunyt Daphne Sheldrick természetvédő, akinek a világon elsőként sikerült felnevelnie elárvult kiselefántokat. Az elefántok anyjának becézett aktivista 83 évesen, csütörtökön hunyt el rákbetegségben - közölte családja. 

A kenyai születésű Daphne Sheldrick 30 éven át dolgozott a természetvédelemben férjével, David Sheldrickkel, a legnagyobb és leghíresebb kenyai vadrezervátum, a Tsavo alapítójával. Férje halála után létrehozta a DSWT nevű természetvédelmi szervezetét, amelynek „elefántárvaházát”, Nairobi egyik fő látványosságát évente sok ezren keresik fel, hogy lássák cumisüvegből táplálkozni és a sárban dagonyázni a kiselefántokat. 

Az árvaház Nairobiban
photo_camera Az árvaház Nairobiban Fotó: Michel & Christine Denis-Huot/Biosphoto

Sheldricknek a világon elsőként sikerült felnevelni olyan újszülött elefántokat és orrszarvúkat, amelyek anyatej nélkül elpusztultak volna. Huszonnyolc évi kutatómunkával kifejlesztett egy olyan anyatejpótlékot, amellyel a kétévesnél fiatalabb elefántok is életben tudtak maradni. Lánya, Angela Sheldrick szerint az általa kifejlesztett módszerrel 230 kiselefánt életét sikerült megmenteni Kenyában és sok másét Afrika többi részén. 

A kenyai kormány által kitüntetett és II. Erzsébet brit királynő által az első kenyaiként lovaggá ütött Sheldricknek több könyve is megjelent, önéletrajza Szerelem a szavannán címmel magyarul is olvasható, ahogy a munkájáról szóló, A vadon kölykei című dokumentumfilmet is vetítették itthon.

A vadon kölykei bemutatóján: jobbra Daphne M. Sheldrick, balra a film narrátora, Morgan Freeman
photo_camera A vadon kölykei bemutatóján: jobbra Daphne M. Sheldrick, balra a film narrátora, Morgan Freeman Fotó: Alberto E. Rodriguez/AFP

„Daphne Sheldrick nemzeti kincs volt, a természetvédelem ikonja. Öröksége felbecsülhetetlen, a természetvédelem terén Kenyában elért sikere páratlan” - írta róla a lánya. (MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.