18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Teljes rejtély, hogy miért terjed járványszerűen a húsevő fekély Ausztráliában

külföld
2018 április 16., 07:27

Ausztrál orvosok felhívást tettek közzé, mely szerint azonnal ki kell vizsgálni, hogy miért terjedhet járványszerűen a húsevő fekély Victoria államban. A Buruli fekély néven ismert fertőző betegséget a Mycobacterium ulcerans baktérium terjeszti, elsősorban Afrikában okoz ez problémát, de az elmúlt négy évben 400 százalékkal nőtt meg az esetek száma az ausztrál államban. 

A regisztrált fertőzések ráadásul egyre komolyabb esetek, és az utóbbi időben új területeken is felbukkantak. Az orvosoknak egyelőre ötlete sincs, hogyan lehetne megelőzni a fertőzéseket, melyeket a szöveteket lebontó baktérium okoz. Tavaly 275 új fertőzést regisztráltak, ami 51 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. 

Fertőzésügyi szakértők szerint ijesztően gyakorivá és egyre komolyabbá vált a Buruli fekély az államban. Egyelőre azt se tudni, hogy a baktérium, ami főleg trópusi területeken fordul elő, hogyan fordult elő a mérsékelt égövi államban. 

A betegségről a Wikipedia azt írja, hogy fertőzés korai szakaszában fájdalommentes nodulus vagy duzzanat jelentkezik, ez a nodulus válhat fekéllyé. A fekély belül lehet nagyobb, mint a bőr felületén, és a körülvevő bőr megduzzadhat. A betegség előrehaladtával a csont is megfertőződhet. A Buruli fekély leggyakrabban a karon vagy a lábon alakul ki, láz rendszerint nem kíséri.

Egyelőre nem tudni, hogy hogyan terjed emberről emberre, de a leggyakoribb feltételezés szerint a fertőzés a környezetből és a talajból juthat az emberi szervezetbe, ugyanakkor vannak elméletek, melyek szerint szúnyogok szállítják. 

Ausztrál orvosok most a kormány segítségét kérték, hogy megfelelő kutatásokat végezhessenek, mivel egyelőre fogalmuk sincs róla, miért terjed a járvány, egyikük a BBC-nek azt mondta, hogy egy rejtéllyel állnak szemben. A problémát az okozza, hogy nincs nagyon idejük tanakodni ezen, mivel ijesztő tempóban születtek az újabb esetek tavaly.

A fekélyeket nehéz kezelni, és gyakran 6-12 hónapig is eltart a gyógyulás. Számos páciensnek plasztikai műtétre is szüksége lehet utána. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.