Ha így folytatjuk, nemsokára a szarvasmarha lesz a legnagyobb szárazföldi emlős

ÁLLAT
2018 április 20., 07:33
comments 38

Aggasztó trendre figyeltek fel az ember elterjedését a nagytestű emlősök kipusztulásának adatait összevető tudósok. Megállapításaik szerint pár évszázadon belül a haszonállatként tenyésztett, így fennmaradásában biztosított szarvasmarha maradhat a legnagyobb szárazföldi emlős a világon, minden mást kipusztíthat az emberiség.

A kutatók abból indultak ki, hogy az emberfélék kivándorlása Afrikából egybeesett a megafauna, vagyis az óriási méretűre nőtt emlősök, például a mamut, az óriáshód, a kardfogú tigris, vagy a kisebb személyautó méretű glyptodon kipusztulásával. A kutatók szerint az ember migrációjának útvonalát kutatva világosan kirajzolódik a minta, hogy az ember megjelenését a nagytestű emlősök pusztulása követi.

Ami logikus is, a vadászó, húsevő ősemberek inkább vadásztak nagytestű állatokra. Ráadásul igen eredményesen, a kutatók szerint Észak-Amerikában az emberek érkezése után a szárazföldi emlősök átlagos testsúlya 98 kilóról 7,6 kilóra csökkent.

Más tudósok vitatják a Science csütörtöki számában megjelent tanulmány előrejelzését. Szerintük a kipusztulóban lévő állatok védelmében tett lépések lassíthatják a szárazföldi emlősállomány méretcsökkenését. "Szerencsére nem hiszem, hogy ez valószínű volna" - mondta például a Nemzetközi Természetvédő Szövetség vezető tudósa, Thomas Brooks, aki szerint a tanulmány túl sötét jövőt vázol. Szerinte a nagytestű állatok inkább menekülhetnek meg a kipusztulás elől a rezervátumokban, mint a kisebb testű emlősök.

A Science-ben megjelent tanulmányt jegyző Felisa Smith ugyanakkor úgy véli, hogy a nagytestű emlősök egyedszámának csökkenése "egyenes út a kipusztuláshoz", bár ő maga is szeretné azt hinni, hogy "ez nem történik meg, mert szeretjük az elefántokat". (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.