Ha így folytatjuk, nemsokára a szarvasmarha lesz a legnagyobb szárazföldi emlős

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Aggasztó trendre figyeltek fel az ember elterjedését a nagytestű emlősök kipusztulásának adatait összevető tudósok. Megállapításaik szerint pár évszázadon belül a haszonállatként tenyésztett, így fennmaradásában biztosított szarvasmarha maradhat a legnagyobb szárazföldi emlős a világon, minden mást kipusztíthat az emberiség.

A kutatók abból indultak ki, hogy az emberfélék kivándorlása Afrikából egybeesett a megafauna, vagyis az óriási méretűre nőtt emlősök, például a mamut, az óriáshód, a kardfogú tigris, vagy a kisebb személyautó méretű glyptodon kipusztulásával. A kutatók szerint az ember migrációjának útvonalát kutatva világosan kirajzolódik a minta, hogy az ember megjelenését a nagytestű emlősök pusztulása követi.

Ami logikus is, a vadászó, húsevő ősemberek inkább vadásztak nagytestű állatokra. Ráadásul igen eredményesen, a kutatók szerint Észak-Amerikában az emberek érkezése után a szárazföldi emlősök átlagos testsúlya 98 kilóról 7,6 kilóra csökkent.

Más tudósok vitatják a Science csütörtöki számában megjelent tanulmány előrejelzését. Szerintük a kipusztulóban lévő állatok védelmében tett lépések lassíthatják a szárazföldi emlősállomány méretcsökkenését. "Szerencsére nem hiszem, hogy ez valószínű volna" - mondta például a Nemzetközi Természetvédő Szövetség vezető tudósa, Thomas Brooks, aki szerint a tanulmány túl sötét jövőt vázol. Szerinte a nagytestű állatok inkább menekülhetnek meg a kipusztulás elől a rezervátumokban, mint a kisebb testű emlősök.

A Science-ben megjelent tanulmányt jegyző Felisa Smith ugyanakkor úgy véli, hogy a nagytestű emlősök egyedszámának csökkenése "egyenes út a kipusztuláshoz", bár ő maga is szeretné azt hinni, hogy "ez nem történik meg, mert szeretjük az elefántokat". (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.