A magyar emberek egészsége bánja Orbán Viktor újabb győzelmét egy neves orvosi lap szerint

Egészségügy
2018 április 23., 09:21
comments 309

A The Lancet, a világ egyik legrégebbi és legnevesebb orvosi lapja arról ír, az Orbán-kormány újabb győzelme után Magyarország ijesztő példává vált a nyugati országok számára, mert az történik az egészségüggyel, ami akkor várható, ha a politikusok számára fontosabb a népszerűség és a gazdasági stabilitás, mint az ember egészsége. Az írást a hvg.hu vette észre.

A lap citálja az OECD egyik tanulmányát, melyben Magyarország egészségügyi helyzetét hasonlítják össze más európai uniós országokéival. Megjegyzik, 

nálunk átlagosan 5 évvel alacsonyabb a várható élettartam, mint amennyi az uniós átlag, és Románia kivételével a szomszédaink is mind tovább élnek nálunk. 

Kiemelik a keringési és a daganatos megbetegedések gyakoriságát, az elhízást és a dohányzást is. A The Lancet arról is ír, Orbán vezetése alatt megduplázódott a HIV-es fertőzések száma.

Megemlítik, hogy az egészségügyi kiadások a GDP 7,2 százalékára estek vissza, miközben az uniós átlag 9,9 százalék, és hogy a magyarok csupán 56 százaléka érzi magát egészségesnek.

A The Lancet következtetése az, hogy 

a magyar lakosság az egészségével fizet Orbán Viktor alulfinanszírozott rendszeréért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.