Tíz év alatt Magyarországon nőtt leginkább a megosztottság Európa országai közül

Az európaiak többség úgy látja, hogy az ország amelyben él, megosztottabb mint volt tíz éve, a kontinens lakóinak 47 százaléka szerint pedig ugyanennyi idő alatt a társadalom, amelyben él, kevésbé toleráns is lett. 

A BBC a bolygó 27 országára kiterjedő kutatást rendelt meg az Ipsos Moritól. Ezen belül 20 ezer lakójának megkérdezése alapján a felmérés arra jutott, hogy három európaiból kettő úgy érzi, megosztottabb az ország, amelyben él, mint volt tíz éve. Akik így éreznek, azoknak 44 százaléka szerint ezt a megosztottságot a napi politika idézi elő. 

A megosztottság oka számos lehet: a britek fele szerint például a bevándorlás, a vallási különbözőségek, etnikai különbségek és politikai különbségek mind társadalmi megosztottság forrásai.

11 európai országban dolgoztak a kutatók: Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Szerbiában és Nagy-Britanniában.

A szerbek mondták legnagyobb arányban, hogy megosztottak: 93 százalék szerint vagy nagyon vagy eléggé töredezett a társadalom. Ennek hátterében az egészen drasztikus jövedelmi különbségek állnak. A második helyen a magyarok állnak. 

Fontos viszont látni, hogy az egész kontinensen ez a trend: négy európaiból három szerint megosztott országban él.

A kutatást vezető Glenn Gottfried szerint ez a jelenség összefüggésben van a politikai klíma jobbratolódásával, és a bevándorlás kérdésével, különösen Nagy-Britanniában és Németországban, de nem ez az egyetlen domináns dimenzió a kérdésben. A kutató külön kiemeli Magyarországot: 

„A magyarok több feszültséget érzékelnek gazdagok és szegények között, mint a bevándorlók felé.”

Ami feltűnő, hogy egy összevetésben a magyarok utcahosszal verik a teljes mezőnyt. A magyarok több mint fele válaszolta azt, hogy az ország megosztottabb, mint volt tíz évvel ezelőtt. A lengyelek legalább 10 százalékkal, az őket követő svédek és spanyolok annál is többel vannak lemaradva mögöttünk. (BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.