Tíz év alatt Magyarországon nőtt leginkább a megosztottság Európa országai közül

Az európaiak többség úgy látja, hogy az ország amelyben él, megosztottabb mint volt tíz éve, a kontinens lakóinak 47 százaléka szerint pedig ugyanennyi idő alatt a társadalom, amelyben él, kevésbé toleráns is lett. 

A BBC a bolygó 27 országára kiterjedő kutatást rendelt meg az Ipsos Moritól. Ezen belül 20 ezer lakójának megkérdezése alapján a felmérés arra jutott, hogy három európaiból kettő úgy érzi, megosztottabb az ország, amelyben él, mint volt tíz éve. Akik így éreznek, azoknak 44 százaléka szerint ezt a megosztottságot a napi politika idézi elő. 

A megosztottság oka számos lehet: a britek fele szerint például a bevándorlás, a vallási különbözőségek, etnikai különbségek és politikai különbségek mind társadalmi megosztottság forrásai.

11 európai országban dolgoztak a kutatók: Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Szerbiában és Nagy-Britanniában.

A szerbek mondták legnagyobb arányban, hogy megosztottak: 93 százalék szerint vagy nagyon vagy eléggé töredezett a társadalom. Ennek hátterében az egészen drasztikus jövedelmi különbségek állnak. A második helyen a magyarok állnak. 

Fontos viszont látni, hogy az egész kontinensen ez a trend: négy európaiból három szerint megosztott országban él.

A kutatást vezető Glenn Gottfried szerint ez a jelenség összefüggésben van a politikai klíma jobbratolódásával, és a bevándorlás kérdésével, különösen Nagy-Britanniában és Németországban, de nem ez az egyetlen domináns dimenzió a kérdésben. A kutató külön kiemeli Magyarországot: 

„A magyarok több feszültséget érzékelnek gazdagok és szegények között, mint a bevándorlók felé.”

Ami feltűnő, hogy egy összevetésben a magyarok utcahosszal verik a teljes mezőnyt. A magyarok több mint fele válaszolta azt, hogy az ország megosztottabb, mint volt tíz évvel ezelőtt. A lengyelek legalább 10 százalékkal, az őket követő svédek és spanyolok annál is többel vannak lemaradva mögöttünk. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.