Tíz év alatt Magyarországon nőtt leginkább a megosztottság Európa országai közül

külföld
2018 április 23., 21:24

Az európaiak többség úgy látja, hogy az ország amelyben él, megosztottabb mint volt tíz éve, a kontinens lakóinak 47 százaléka szerint pedig ugyanennyi idő alatt a társadalom, amelyben él, kevésbé toleráns is lett. 

A BBC a bolygó 27 országára kiterjedő kutatást rendelt meg az Ipsos Moritól. Ezen belül 20 ezer lakójának megkérdezése alapján a felmérés arra jutott, hogy három európaiból kettő úgy érzi, megosztottabb az ország, amelyben él, mint volt tíz éve. Akik így éreznek, azoknak 44 százaléka szerint ezt a megosztottságot a napi politika idézi elő. 

A megosztottság oka számos lehet: a britek fele szerint például a bevándorlás, a vallási különbözőségek, etnikai különbségek és politikai különbségek mind társadalmi megosztottság forrásai.

11 európai országban dolgoztak a kutatók: Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Szerbiában és Nagy-Britanniában.

A szerbek mondták legnagyobb arányban, hogy megosztottak: 93 százalék szerint vagy nagyon vagy eléggé töredezett a társadalom. Ennek hátterében az egészen drasztikus jövedelmi különbségek állnak. A második helyen a magyarok állnak. 

Fontos viszont látni, hogy az egész kontinensen ez a trend: négy európaiból három szerint megosztott országban él.

A kutatást vezető Glenn Gottfried szerint ez a jelenség összefüggésben van a politikai klíma jobbratolódásával, és a bevándorlás kérdésével, különösen Nagy-Britanniában és Németországban, de nem ez az egyetlen domináns dimenzió a kérdésben. A kutató külön kiemeli Magyarországot: 

„A magyarok több feszültséget érzékelnek gazdagok és szegények között, mint a bevándorlók felé.”

Ami feltűnő, hogy egy összevetésben a magyarok utcahosszal verik a teljes mezőnyt. A magyarok több mint fele válaszolta azt, hogy az ország megosztottabb, mint volt tíz évvel ezelőtt. A lengyelek legalább 10 százalékkal, az őket követő svédek és spanyolok annál is többel vannak lemaradva mögöttünk. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.