Eltűnt 10 segélymunkás Dél-Szudánban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Nyoma veszett az ENSZ és civilszervezetek tíz segélymunkásának a dél-szudáni fővárostól, Jubától délnyugatra fekvő Yei település mellett – közölte a humanitárius segítség koordinálásával foglalkozó ENSZ-bizottság (UNOCHA).

Az UNOCHA szerint a 10 fős csoport szerda este indult a közeli Torre városba, hogy felmérjék a humanitárius helyzetet, de útközben megszakadt a kapcsolat velük és azóta sem ismert a hollétük.

Alain Noudehou, az UNOCHA Dél-Szudánért felelős tisztségviselője közölte, hogy nagy erővel keresik az eltűnt segélymunkásokat, és – ha elrabolták őket – követelik az azonnali szabadon engedésüket. „Ezek az emberek, akik az ENSZ és civilszervezetek alkalmazottai, azért vannak itt, hogy segítsenek Dél-Szudán népének, ezért nem volna szabad célba venni őket” – mondta.

Az UNOCHA szerint ez volt a második ilyen jellegű incidens Dél-Szudánban csak áprilisban, és a harmadik az utóbbi fél évben. A korábbi esetekben fegyveres csoportok rabolták el a segélyszervezetek munkatársait.

A Yei mellett elrabolt emberek közül egy az UNOCHA, ketten az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), egy a Dél-Szudáni Fejlődési Szervezet (SSDO), három a Plan International, kettő az ACROSS és egy pedig az Action Africa Help (AAH) nevű szervezet munkatársa.

Az ENSZ szerint Dél-Szudán az egyik legveszélyesebb ország a humanitárius segélyezés szempontjából. 2013 óta legalább 90 segélymunkást öltek meg, többtucatnyian pedig fegyveres csoportok fogságába estek.

ENSZ-békefenntartók Jubában 2016. szeptember 3-án.Fotó: Cgarles Atiki Lomodong/AFP

A szegénységben élő Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az országban 2013-ban kétéves polgárháború robbant ki, amiben tízezrek haltak meg, és csaknem 3 millióan váltak földönfutóvá. Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak, a biztonsági helyzet korántsem stabilizálódott az afrikai országban. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában heves harcok törtek ki. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.