Ezért kapott ki az ellenzék: még Szelényi Iván sem ment el szavazni

POLITIKA
2018 április 27., 09:44
comments 196

Az őszintesége miatt egészen érdekes interjút adott a Független Hírügynökségnek Szelényi Iván szociológus, akadémikus, a Yale egyetem tanára és tanszékvezetője, az egyik legnevesebb magyar liberális értelmiségi.

"Az a helyzet, hogy megijedtem, és nem mentem szavazni"

- indította a beszélgetést Szelényi valami olyannal, amit nem mindenki vallana be. Ez azért volt bátor vallomás, mert a liberális tudós a választások előtt maga nyilatkozta, hogy bár a rendszerváltás óta soha nem szavazott, de most el fog menni.

Szelényi el is magyarázta, hogy miért maradt mégis otthon: Karácsonyt ugyan "rokonszenves, mindig mosolygós" figurának tartotta - bár eszébe sem jutott, hogy tényleg miniszterelnök lehetne belőle - , de a legvégén rádöbbent, hogy

"mégsem akarok azokra a szocialistákra szavazni, akik már annyi mindent csináltak ebben az országban. Évtizedek óta ülnek a parlamentben, s nem találták meg az utat a választópolgárokhoz. Ráadásul a korábbi kormányzásuk és a programjaik is taszítottak."

Szelényi az interjú későbbi részében markáns ítéletet mondott az ellenzék teljesítményről:

  • "Ez az ellenzék semmilyen választási rendszerben nem tudja legyőzni a Fideszt. Ha arányos lenne a rendszer, akkor legfeljebb koalícióra kényszerült volna Orbán Viktor."
  • "Viszont a mai ellenzék együtt teljesen kormányképtelen, Gyurcsány és Vona elképzelhetetlen egy kormányban."
  • "Nekem az mondták, hogy szakértői kormány lett volna. Ugyan, ez vicc, senki nem gondolhatja komolyan, hogy a szavazatok ötödét megszerző Jobbik minden befolyásról, tisztségről lemondana? Ezt nem hiszem. Az így megalakuló kormányban állandó lett volna a parlamenti szóváltás, s jöhetett volna egy új választás, ami fölényes Fidesz győzelmet eredményez. Vagyis a ma meglévő ellenzéki pártstruktúrában nem lehet a Fideszt leváltani."
  • "A legnagyobb probléma az, hogy ma nincs olyan párt, amelyik a Fidesz váltópártja lehetne. Helyette egy működésképtelen, kaotikus koalíció létezik, amelynek egyes szereplői egykor gárdista egyenruhában vonultak fel a parlamentben, s most tőlük várjuk, hogy liberálisokkal és állítólagos szocialistákkal kormányozzanak együtt?"

Szelényi összefoglaló véleménye az, hogy

"Csak egy dologban vagyok biztos: a magyar politikában akkor lenne változás, ha létrejönne egy olyan baloldali, de jobb-középig terjedő néppárt, amely megerősödve valóban képes lenne a Fideszt a választásokon legyőzni. Ennek még a magvát sem látom. Azt ugyanis teljesen reménytelennek tartom, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok, tehát a DK, az MSZP, a Jobbik, és az LMP összefognak, és ez a formáció legyőzheti a Fideszt. Erre semmi esély, ez ma már egy lejáratódott, sikertelen politikai garnitúra."

A professzor a későbbiekben markánan beszélt a migránsozásról és ennek az ellenzéki kezeléséről:

"Számomra már az is teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy egyetlen ellenzéki párt vezetője sem mert nyíltan fellépni a „migránsozás” ellen! Pedig kérem, nézzenek szembe a valósággal: Magyarország öregedő társadalma nem lesz képes a nyugdíjakat kifizetni, ha nem lesznek bevándorlók, akik között jól képzett szakmunkások épp úgy vannak, mint egyetemi tanárok. Tessék odafigyelni Ferenc pápára: kutya kötelességünk az életveszélyben lévő emberek befogadása!"

Annak a kockázatát Szelényi is látta, hogy a menekültek megvédésével az ellenzék szavazatokat veszített volna, de szerinte ez nem lett volna rossz politikai üzlet:

"A bevándorlók ügyében érdemes lett volna szavazatokat veszíteni. Churchill tudta, mikor kell szavazatokat veszteni, hogy aztán megnyerhesse később a választást. Annyi bölcsesség azonban nem volt az ellenzékben, hogy a jövőre gondolva morális erőt gyűjtsön."

A teljes interjú itt olvasható el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.