Kitömött hangyászról készített fényképpel nyert természetfotós versenyt, utólag kellett kizárni a fotóst

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A BBC számolt be róla, hogy utólag kizárták a versenyből az eredetileg az Év természetfotósa versenyen első díjat nyerő pályaművet, amit Marcio Cabral készített, és az látható rajta, hogy egy brazil hangyász éppen enni készül. 

A versenyt menedzselő londoni Natural History Museum viszont arra jutott, hogy a felvétel készítéséhez Cabral egy kitömött állatot használt, ez pedig szabályellenes, ezért kizárták. Cabral tagadja, hogy preparált állattetemet használt volna, és azt mondja, van egy szemtanú, aki jelen volt vele a fénykép elkészítésekor. 

A BBC-nek azt mondta, hogy más fotósok és turisták is jelen voltak ekkor, ezért elég valószínűtlen, hogy valaki be tudott volna állítani úgy egy preparált állatot, hogy az ne tűnjön fel senkinek. 

Ugyanakkor a verseny zsűrijének elnöke, Roz Kidman Cox kitartott a kritikája mellett, és szerinte csalás történt. Erre elsőnek a díj odaítélése után hívták fel a szervezők figyelmét, amikor szóltak, hogy egy pont ugyanilyen pózba beállított kitömött hangyász látható annak a brazil nemzeti parknak a bejáratánál, ahol a fotó készült. 

Miután értesültek erről a gyanúról, a londoni múzeum öt kutatót kért meg, hogy vizsgálják meg, valóban ez lehet-e a helyzet. Többek között taxidermia- és hangyász-szakértők is megvizsgálták a képet, és egymástól függetlenül mind arra jutottak, hogy a két állat ugyanaz. Szerintük az állatok mintázata, a pozíciójuk és az alakjuk is túlságosan hasonlít. 

A múzeum szerint Cabral végig teljes mértékben együttműködött a vizsgálat során, átadta a nyers felvételeket is, ahogy a kép készülte előtt és után készült kockákat is, ezeken viszont nem bukkant fel a hangyász. Cabral azt állítja, hogy 30 másodperces expozíciós idő miatt nem látható más képeken az állat. És miután az első vaku elvillant, a hangyász szedte a sátorfáját, többet nem bukkant fel. 

Roz Kidman Cox harminc éve zsűrizi ezt a versenyt, és mint elmondta, meglepi és lehangolja, hogy egy fotós ennyire hosszan kitartson a csalása mellett. 

Nem ez az első alkalom, hogy ki kellett zárni egy nyertes alkotást: 2009-ben egy kerítés fölött átugró farkast ábrázoló fotót díjaztak Spanyolországból, de később kiderült, hogy nem vadon élő, hanem idomított állat szerepelt a képen. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.