Kitömött hangyászról készített fényképpel nyert természetfotós versenyt, utólag kellett kizárni a fotóst

ÁLLAT
2018 április 27., 13:36
comments 146

A BBC számolt be róla, hogy utólag kizárták a versenyből az eredetileg az Év természetfotósa versenyen első díjat nyerő pályaművet, amit Marcio Cabral készített, és az látható rajta, hogy egy brazil hangyász éppen enni készül. 

A versenyt menedzselő londoni Natural History Museum viszont arra jutott, hogy a felvétel készítéséhez Cabral egy kitömött állatot használt, ez pedig szabályellenes, ezért kizárták. Cabral tagadja, hogy preparált állattetemet használt volna, és azt mondja, van egy szemtanú, aki jelen volt vele a fénykép elkészítésekor. 

A BBC-nek azt mondta, hogy más fotósok és turisták is jelen voltak ekkor, ezért elég valószínűtlen, hogy valaki be tudott volna állítani úgy egy preparált állatot, hogy az ne tűnjön fel senkinek. 

Ugyanakkor a verseny zsűrijének elnöke, Roz Kidman Cox kitartott a kritikája mellett, és szerinte csalás történt. Erre elsőnek a díj odaítélése után hívták fel a szervezők figyelmét, amikor szóltak, hogy egy pont ugyanilyen pózba beállított kitömött hangyász látható annak a brazil nemzeti parknak a bejáratánál, ahol a fotó készült. 

Miután értesültek erről a gyanúról, a londoni múzeum öt kutatót kért meg, hogy vizsgálják meg, valóban ez lehet-e a helyzet. Többek között taxidermia- és hangyász-szakértők is megvizsgálták a képet, és egymástól függetlenül mind arra jutottak, hogy a két állat ugyanaz. Szerintük az állatok mintázata, a pozíciójuk és az alakjuk is túlságosan hasonlít. 

A múzeum szerint Cabral végig teljes mértékben együttműködött a vizsgálat során, átadta a nyers felvételeket is, ahogy a kép készülte előtt és után készült kockákat is, ezeken viszont nem bukkant fel a hangyász. Cabral azt állítja, hogy 30 másodperces expozíciós idő miatt nem látható más képeken az állat. És miután az első vaku elvillant, a hangyász szedte a sátorfáját, többet nem bukkant fel. 

Roz Kidman Cox harminc éve zsűrizi ezt a versenyt, és mint elmondta, meglepi és lehangolja, hogy egy fotós ennyire hosszan kitartson a csalása mellett. 

Nem ez az első alkalom, hogy ki kellett zárni egy nyertes alkotást: 2009-ben egy kerítés fölött átugró farkast ábrázoló fotót díjaztak Spanyolországból, de később kiderült, hogy nem vadon élő, hanem idomított állat szerepelt a képen. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.