Labdát takarít edzés után a Stoke City magyar fiatalja, de egy percig sem bánja

futball
2018 április 27., 07:46
photo_camera Stoke-on-Trentben csak a labdára kell figyelnie Szerető Krisztofernek - Instagram

Havasi Zsolt, csapatunk legfrissebb igazolása - a korai Wenger éleslátásával nyúltunk a piachoz, kár lenne tagadni -, egykori Magyar Nemzet-újságíró, rövid hallgatás után ismét exkluzív anyaggal jelentkezik: Szerető Krisztofert, a Stoke City akadémiáján nevelkedő utánpótlás-válogatott tehetséget faggatta, kíváncsian, alaposan. Íme:

A magyar labdarúgás, s annak kirakata, az A-válogatott egyebek között azért sem jutott egyről a kettőre a 2016-os, Európa-bajnoki szereplés után, mert

híján van az utánpótlásnak.

Annak az utánpótlásnak, amely betölthetné a kiöregedett játékosok utáni űrt. Persze, akad néhány reménysugár (Szoboszlai Dominik, Nagy Ádám, Sallai Roland), de a következő lépéshez ez édeskevés.

A hiány jelensége nem újdonság. A Bundesligában szereplő Hoffenheim labdarúgója, Szalai Ádám már 2013. október 14-én arról beszélt, hogy tíz-húsz éve nincs kikből építkeznie a válogatottnak, nincs egy vagy két olyan játékos, aki hétről-hétre topcsapatban játszik, továbbá nincs a magyar közeg által kinevelt kiemelkedő tehetség, s idehaza képzett topedző sem.

Épp ezért meg kell becsülni azokat a húszas éveikhez közeledő játékosokat, akik később akár az A-válogatott állandói tagjai is lehetnek.

Ilyen lehet a – jelenleg még – Premier League-ben szereplő Stoke City akadémiáján nevelkedő Szerető Krisztofer.

link Forrás

A Magyar Futball Akadémiáról (Honvéd) Angliába kerülő 18 éves srác most mesélt nekünk napi rutinjáról, jövőképéről, illetve az őt körülvevő közegről is. Persze az is szóba került, milyen különbségeket tapasztal az általa megjárt Magyar Futball Akadémia és a Stoke City műhelye között.

Reggel 7:45-re jönnek értem, az akadémián reggelizek, angolul tanulok, majd jön a két, két és fél órás edzés. A tréninget ebéd és pihenő követi, végül a napot a konditeremben fejezzük be – vázolta nagy vonalakban napi programját Szerető. Mint elmondta, a hétfői nap a taktikai elemek gyakorlásával telik, kedden már a terhelésé a főszerep. Ezt a napot sok labdás játék és rövid gyorsaságfejlesztő feladatok váltakozása jellemzi. Itt érdemes megemlíteni – ahogy azt Szerető is tette –, hogy

minden fiatal egy, a teljesítményét elemző rendszert visel magán,

s az ebből érkező információkat a pálya mellett dolgozó szakember folyamatosan figyeli. Amennyiben úgy látja, hogy valamely játékosnak nem megfelelő a pulzusa, azt azonnal jelzi.

photo_camera A magyar U-válogatottban a franciák elleni Eb-meccseken is villogott - Instagram

Szerdán szünetet kapnak a labdarúgók, Szerető ezalatt angolt tanul, míg a csütörtöki nap az 5-5 vagy a 6-6 elleni játékokról, illetve a videoelemzésről szól. Érdekesség, hogy míg a Magyar Futball Akadémián 5-10 perc alatt „lezavarták” az előző mérkőzés tanulságainak tanulmányozását, addig a Stoke Citynél majd másfél óráig tart az előző, és a következő mérkőzés vizsgálata. Pénteken aztán már csak az alapvető taktikai elemek gyakorlása kap hangsúlyt, labdatartással, rövid játékkal, és a rögzített szituációk gyakorlásával vegyítve.

Az is kiderült, számára nincs külön kialakított edzésprogram, ugyanakkor a napi tréningeket több edző is figyeli, s a közös gyakorlás végén a támadók, a középpályások és a védelem tagjai külön csoportokban edzenek, ahol mindenki poszt-specikfikus képzést is kap.

Amikor kikerültem, nehéz volt, Magyarországon ugyanis a védekező feladatra minimális hangsúlyt helyeztek. Itt elmagyarázták, miként kell bizonyos játékrendszerekben helyezkedni, védekezésben miként kell az ellenféllel szemben kettő az egy elleni szituációkat kialakítani. Ilyen a Honvédnál nem volt – mesélte Szerető.

Arra a kérdésre, hogy milyen különbségeket tapasztalt a magyar és az angol akadémia között elmondta: a Stoke-nál egy játékos mindaddig, amíg az U18-as keret tagja, csak fekete cipőben játszhat, illetve különböző segítő feladatokat is kell végeznie.

Én például most a labdákat takarítom edzés után.

Arról is mesélt, hogy sokkal több a szabály, mint korábbi nevelőklubjában.

Ha öt percet késel egy megbeszélésről, akkor a fizetés tíz százalékát kell befizetni. Ha többet késel, többet fizetsz – mondta, hozzátéve, hogy aki nem rendelkezik profi szerződéssel, az más formában bűnhődik. Úgy látja, a futball taktikai szegmensét sokkal komolyabban veszik Angliában. – Mindegyik korosztály ugyanazt a játékrendszert játssza, amelyet az első csapat épp aktuális szakvezetője képvisel. Amikor Mark Hughes volt az első csapat edzője, az alatta lévő csapatok is öt védős rendszerben futballoztak.

link Forrás

Az angliai, minőségi képzésnek azonban akad árnyoldala is. A Premier League-ben szereplő csapatok az eredménykényszer miatt kevés lehetőséget adnak a fiatal játékosoknak, így egy akadémistának nem könnyű a továbblépés.

Ha nem is épp emiatt, de szorosan ehhez kapcsolódva jelezte aggályait ez év februárjában a korábbi Manchester United bekk, Gary Neville a Manchester City trénerének, Pep Guardiolának, amikor a katalán tréner csak hat cserét nevezett a Burnley elleni találkozóra a lehetséges hét helyett. „Emeljen fel valakit. Ültesse a kispadra, a srác segítsen a felszerelésmenedzsernek, és érezze a Premier League hangulatát” – fogalmazott.

Adódik a kérdés, Szerető vajon mennyire látja reálisan a saját helyzetét?

Még akkor is, ha a helyi utánpótlásban nevelkedő Tyrese Campbell (a korábbi Arsenal-játékos, Kevin Campbell fia) már kapott lehetőséget a Stoke City felnőtt együttesében. – A menedzseremnek már jelezték, a következő szezon felkészülési mérkőzésein játéklehetőséget kapok. S, ha ott jól teljesítek, akkor felkerülhetek az első kerethez, ahol már többször edzettem. Minden adott, hogy az első csapat tagja legyek, s úgy gondolom, a vezetőség nem csak hiteget. Persze, némi szerencsére is szükségem lesz – számolt be a fejleményekről Szerető. A Csepelről induló fiatal azonban nem akar mindenáron leragadni Angliában. – Próbálok a lehető legjobban teljesíteni, de ha nem látom az előrehaladást, váltani fogok.

S, hogy miként látják akadémista társai a jövőjüket? Mint kiderült, céltudatosan. Már, ha céltudatosnak tekinthető, hogy van olyan társa, aki nem szeret futballozni, csak a pénzért csinálja. És akadnak olyanok is, akik kizárólag azért mennének Kínába, hogy minél többet keressenek.

Nem értem, aki nem szereti, miért csinálja? Keressen akkor mást. Sokkal boldogabb valaki, ha azt csinálja, amit szeret – véli Szerető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.