A választás előtti időszakban csúcsra járatta az Origó a migrációs témájú pánikkeltést

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Április 9. előtt naponta 13 migránsokról szóló cikk jelent meg, április 9 után ez 5-re esett vissza a kormányközeli kezekbe került online portál, Origó hírfolyamában, állapította meg egy, az Indexen megjelent elemzés, amely a portál márciusi és áprilisi híranyagát vizsgálta.

Összesen 394 cikk szólt, főként bűnügyi témákban a migrációról, migránsokról, és - állapították meg a szerzők - egyik cikket sem szignálta szerző, azaz nem vállalta fel névvel az újságíró az anyagokat.

Az elemzés kitért arra is, hogy az eredetileg értéksemleges migráns szót, hogyan torzították el ezek az anyagok:

„Az általunk olvasott cikkekben arra is felfigyeltünk, hogy a migráns szót szeretik összekapcsolni, vagy szinonimaként használni pl: potenciális terrorista, migráns terrorista, bűnöző migráns olvasható több anyagban. A dehumanizálás sem áll távol a szerzőktől, többször szerepelt a „rikácsoló migráns” jelző.”

A menekült és a menedékkérő kifejezést egyik anyagban sem használták az anyag szerzői, állapította meg Bagladi Anna és Lőrincz Marcell, akik szerint a magyar médiában kialakult egyfajta morális pánik, amit aztán a hatalom jól ki tudott használni.

Az elemzés rámutat arra is, hogy bár nyilvánvalóan fontos téma a bevándorlás és menekültkérdés manapság, az Origo semmilyen más témával nem foglalkozott ilyen kiemelten, mint a kormányzati kampány által központi témává tett migrációval. (Index)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.