A választás előtti időszakban csúcsra járatta az Origó a migrációs témájú pánikkeltést

2018 április 28., szombat 16:38
148

Április 9. előtt naponta 13 migránsokról szóló cikk jelent meg, április 9 után ez 5-re esett vissza a kormányközeli kezekbe került online portál, Origó hírfolyamában, állapította meg egy, az Indexen megjelent elemzés, amely a portál márciusi és áprilisi híranyagát vizsgálta.

Összesen 394 cikk szólt, főként bűnügyi témákban a migrációról, migránsokról, és - állapították meg a szerzők - egyik cikket sem szignálta szerző, azaz nem vállalta fel névvel az újságíró az anyagokat.

Az elemzés kitért arra is, hogy az eredetileg értéksemleges migráns szót, hogyan torzították el ezek az anyagok:

„Az általunk olvasott cikkekben arra is felfigyeltünk, hogy a migráns szót szeretik összekapcsolni, vagy szinonimaként használni pl: potenciális terrorista, migráns terrorista, bűnöző migráns olvasható több anyagban. A dehumanizálás sem áll távol a szerzőktől, többször szerepelt a „rikácsoló migráns” jelző.”

A menekült és a menedékkérő kifejezést egyik anyagban sem használták az anyag szerzői, állapította meg Bagladi Anna és Lőrincz Marcell, akik szerint a magyar médiában kialakult egyfajta morális pánik, amit aztán a hatalom jól ki tudott használni.

Az elemzés rámutat arra is, hogy bár nyilvánvalóan fontos téma a bevándorlás és menekültkérdés manapság, az Origo semmilyen más témával nem foglalkozott ilyen kiemelten, mint a kormányzati kampány által központi témává tett migrációval. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt