Venezuelában őrizetbe vették a legnagyobb magánbank 11 tisztségviselőjét, mondván, megtámadták a bolívart

Őrizetbe vették Venezuelában az ország legnagyobb magánbankjának számító Banesco pénzintézet 11 vezető tisztségviselőjét, akiket azzal gyanúsítanak, hogy „támadásokat” hajtottak végre a gyorsan romló helyi fizetőeszköz ellen.

Tarek Saab venezuelai főügyész csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a banki vezetőket azzal vádolják, hogy egy sor pénzügyi szabálytalanságot követtek el segítve és leplezve a venezuelai fizetőeszköz elleni támadásokat, amik célja a bolívar tönkretétele volt.

A vádhatóság vezetője nem közölt bizonyítékokat, és újságírói kérdésekre sem felelt. A Banesco nem reagált eddig az ügyben.

Juan Carlos Escotet, a Banesco elnöke megint a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) befolyásos emberének számító Diosdado Cabello bírálatainak kereszttüzébe került. Legutóbb Cabello bejelentette, hogy a caracasi kormány megveszi a pénzintézetet. Az állítását viszont cáfolta a Spanyolországban élő Escotet.

A venezuelai állam által megszabott hivatalos átváltási árfolyam szerint jelenleg 69 ezer bolívarért adnak egy amerikai dollárt. Az élesen bírált, de megtűrt feketepiacon viszont egy dollár akár 800 ezer bolívarért is elkelhet.

A Reuters szerint a hiperinfláció az egykor befolyásos venezuelai bankokat jobbára a hasznavehetetlen bolívar-bankók raktáraivá változtatta. A hírügynökség legfrissebb gazdasági elemzése szerint a pénzintézetekben tárolt készpénz összesen 40 millió dollárt ér.

Az egyébként olajban gazdag, de súlyos pénzügyi és belpolitikai válsággal küzdő országban elszabadult a hiperinfláció, a bolívar pedig folyamatosan veszít az értékéből. A dél-amerikai állam ellenzéki politikusai, illetve közgazdászai szerint Venezuelában az infláció meghaladja a 6000 százalékot is.

Nicolás Maduro, az ország szocialista elnöke mindezt a Venezuela ellen folytatott „gazdasági háború” számlájára írja, és a Nyugatot hibáztatja az alacsony olajárakért. A bírálói ezzel szemben a caracasi vezetés hozzá nem értésével és a szocialista politika kudarcával magyarázzák a kialakult helyzetet. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.