Trump hazaküld 50 ezer hondurasit a nyomorba

2018 május 5., szombat 8:17
196

Az amerikai kormány bejelentette, hogy megszünteti annak az  50 ezer hondurasinak a védett státusát, akik egy hurrikán kaptak menedéket az Egyesült Államokban 20 évvel ezelőtt. 20 hónapot kaptak, hogy hazatérjenek.

Az érintettek 1998-ban a Mitch hurrikán pusztításai miatt kaptak lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államokban éljenek és dolgozzanak. Kirstjen M Nielsen belbiztonsági miniszter a döntés indoklásaként azt mondta, hogy a hondurasi körülmények lehetővé teszik a menekültek hazatérését. 

Azokat, akik 2020. január 5-éig nem hagyják el az Egyesült Államokat, kitoloncolják.

Egy nő és a gyereke nézik a Szabadság-szobor képét egy buszon, amely Amerikába indul. Minden évben rengetegen indulnak Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból északra. Karavánokban haladnak, hogy jobban védve legyenek a drogkartellek támadásaitól Fotó: Gerardo Vieyra/dpa Picture-Alliance/AFP

A hondurasi külügyminiszter elismerte, hogy az amerikai kormány szuverén döntéséről van szó, de szerinte az nagyon sajnálatos. Mindazonáltal „tárt karokkal várják vissza” az állampolgáraikat - tette hozzá. A közép-amerikai ország washingtoni nagykövete azonban kijelentette, hogy nem állnak készen több mint 50 ezer ember visszafogadására, ráadásul az integrálásuk nem lesz könnyű, mivel több mint 20 éven át az Egyesült Államokban éltek.

A Trump-kormány januárban mintegy 200 ezer salvadori menekült ideiglenes menekültstátusát szüntette meg 2019-es hatállyal. Ők 2001 óta élhetnek az országban. De így jártak Haiti, Nicaragua, Szudán, Libéria és Nepál polgárai is, akiktől Trump elvette az ideiglenes védett státuszt, amelynek az volt a célja, hogy ne küldjenek vissza embereket olyan országokba, ahol nem lehet biztonságban élni.

Ezen a fél hónapja készült képen az látható, hogy egy diák meggyilkolása után katonákat vezényelnek ki a hondurasi főváros oktatási itézményeinek védelmére Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP

Az egyik probléma pont az, hogy Honduras továbbra sem ilyen: az elmúlt években százezreknek kellett elhagyniuk otthonukat a bandaháborúk miatt, a drogkartellek szinte szabadon gyilkolhatnak, a kormány sem a finomkodásáról híres, és természeti katasztrófák tovább mélyítették a szegénységet. 

Részben ezért, emberbaráti okokból tiltakozott több száz vallási szervezet az amerikai kormány döntése ellen.

A CNN kommentárja ehhez azt teszi hozzá, hogy az USA nem lesz attól biztonságosabb, hogy deportálnak többezer munkaképes embert, az egész inkább arról szól, hogy Trump megszólítsa az idegenellenes szavazókat. (MTI, Guardian, CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt