Segíthetne az orvoshiányon, ha a gyógyszerészek is besegíthetnének

Akár az orvoshiányon is segíthetne, ha Európa több országához hasonlóan a gyógyszerészeket is bevonnák az egészségügyi alapellátásba. Ehhez persze előbb tisztázni kéne a gyógyszerész-gondozás feltételrendszerét és feladatait, de Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója szerint azért akad bőven olyan feladat, amit jelenleg csak orvosok végezhetnek, pedig a gyógyszerészek is alkalmasak rá.

Ilyen például a vércukorszint- és vérnyomásmérés, vagy a kötelező és választható védőoltások beadása, vagy akár a terhességi tesztek elvégzése. A gyógyszerészek bevonása az alapellátásba a gyógyszeripar szerint már csak azért is üdvös lenne, mert Magyarországon eleve hiány van háziorvosokból, akiknek már majdnem a fele hatvan év feletti, tehát hamarosan vissza is vonulhat.

Bodrogi József egészségügyi közgazdász szerint a gyógyszerészi gondozás feltételeit és anyagi hátterét 2020-ban lehetne leghamarabb bevezetni. Ő "elengedhetetlenül fontosnak" tartaná, hogy addigra ez meg is valósuljon. (Via Hírtévé)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.