A rendelet szerint használhatnák, mégis elvették az érettségizőktől a régi, jobb töriatlaszokat egy budapesti iskolában

2018 május 10., csütörtök 4:31
189

Hátrányba kerültek a szerdai történelemérettségin egy budapesti középiskola diákjai, akiktől elkobozták a régebbi kiadású, kronológiát is tartalmazó történelmi atlaszt az érettségi vizsgán. Ők csak az állami, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai atlaszt használhatták, pedig a vonatkozó oktatási minisztériumi rendelet (a 40/2002-es) szerint használhatták volna a régebbi atlaszokat is.

Eleinte úgy tűnt, hogy nem kerülnek hátrányba más érettségizőkkel. "A vizsga elkezdése előtt mindenkinél ellenőrizték az atlaszokat is, elsősorban azért, hogy ne legyen beleírva semmi" - mondta egy érintett diák az Indexnek. Szerinte eleinte nem volt baj, hogy mindenki a régebbi atlaszt akarta használni, de a vizsga kezdete után fél órával egy tanár mindenkitől elvette a régi atlaszt, így a diákoknak az évszámok nélküli atlaszból kellett tovább dolgozniuk.

Így a gyakorlatban is sérült az elv, hogy egy évben minden érettségiző azonos feltételekkel vizsgázhasson.

Az új történelmi atlasz ügye amúgy tökéletesen példázza az Orbán-kormány oktatáspolitikájának anakronisztikusságát. A minisztérium azzal érvelt az új, évszámok nélküli atlasz mellett, hogy a régi, kronológiát is tartalmazó atlasz túlzottan megkönnyíti a diákok dolgát. A Történelemtanárok Egylete szerint viszont ez elavult felfogás, mert egy történelmi atlaszban igenis fontos feltüntetni a fontos történelmi évszámokat, ráadásul a modern felfogásban a diákokkal nem az interneten könnyen megtalálható adatok kéne bemagoltatni, hanem az időbeli és térbeli tájékozódásukat kéne fejleszteni - amiben segít, ha egy térképen fel vannak tüntetve a fontosabb évszámok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt