Ilyen amikor természetvédelem címén láncfűrésszel mennek az ősfáknak

Valami univerzálisan nem stimmel a magyar közigazgatásban: akkor is vágják a fát, ha a természetközeli élmény megvalósítása a cél, nemcsak akkor, ha ingatlanfejlesztés.

A helyszín Balatonakali, a képeket és a leírást olvasónk, Ádám küldte:

Fotó: Fillenz Ádám
Fotó: Fillenz Ádám
Fotó: Fillenz Ádám
Fotó: Fillenz Ádám
Fotó: Fillenz Ádám

„A kikötő és a strand között elhelyezkedő "halösvény" felújítása zajlik, ami miatt 3 idős ősfát pusztítottak el a kivitelezők, miközben az Önkormányzat büszke erre az ösvényre. Ezzel több száv év fejlődését, és értékét tették tönkre, egy pillanat alatt csak azért, hogy ez a szerencsétlen kis út egyenes vonalú lehessen. A fáknak semmi bajuk nem volt, akár mit is mondana az Önkormányzat. Csatoltam képeket a barbár pusztításról, aminek a nyomait már másnapra próbálták eltüntetni. Ez a "halösvény" egyébként létezett korábban is, csak keskenyebb volt, 1-2 gyökér miatt pici huppanó alakult ki a felületén, de nem volt ilyen mély szerkezeti kialakítása mint amin most dolgoznak. Így is jobb állapotban volt, mint a legtöbb budapesti főút. Most egy "autópálya szerű" szélesebb és nyílegyenes út lett, ezt a képeken láthatjátok is. ”

Darabszámra tehát nem sok, 3 darab fa lett a természetvédelmi beruházás áldozata, de azért felmerülnek égető kérdések a beruházással kapcsolatban:

  • Eleve miért kell ragaszkodni az egyenesekhez, ha a természet általában girbe és gurba.
  • A girbe és gurba utakra egyébként több közpénzt is el lehet tapsolni, szóval még a mutyizóknak sem ez a legjobb megoldás.
  • Egy halösvénynek miért kell magára öltenie a Magyarországon ugyan emblematikussá vált autópályák esztétikáját? Vagy egyszerűen tényleg az van, hogy egy magyar önkormányzatnak sütnivalója sincs arról, hogy mit jelent az, hogy természet.
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.