Némán vonultak a vörös szőnyegen az egyenlőséget követelő nők

2018 május 12., szombat 16:17
330

Egyenlő fizetést és azonos megbecsülést követeltek azok női filmesek, akik csendben lépdeltek végig a legnagyobb filmfesztivál vörös szőnyegén.

Fotó: LOIC VENANCE/AFP

Köztük olyan sztárszínészek, mint Jane Fonda, Claudia Cardinale, Helen Mirren, Salma Hayek, Marion Cotillard, több rendező, producer, vágó és díszlettervező, valamint a zsűri női tagjai Cate Blanchett vezetésével, összesen 82-en. „Azért ennyien, mert az elmúlt 71 évben 82 női rendező által készített filmet mutatott be a hivatalos versenyprogramban a fesztivál” - jelezték a szervezők. Ez a versenyfilmek töredékét jelenti: a rendezőnők 82 filmjével szemben férfi rendezők 1688 filmjét mutatták be Cannes-ben.

A néma vonulás végén tartott beszédek a szexuális zaklatásokra is kitértek. Cannes-ban ez azért különösen kényes kérdés, mert Harvey Weinstein molesztálásainak jelentős része itt történt. A fesztiválon kampányt is indítottak a szexuális zaklatások ellen, röplapokon hívják fel a résztvevők figyelmét arra, hogy viselkedjenek megfelelően és egy ingyenesen hívható segélyvonalat is létrehoznak az esetleges áldozatok és szemtanúk számára, hogy jelenthessék az eseteket. Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős francia államtitkár szombaton azt mondta, hogy számokat még nem tud mondani, de érkeztek hívások a fesztivál keddi kezdete óra.

Fotó: ANTONIN THUILLIER/AFP

Holnap a francia és a svéd kulturális miniszterek itt jelentik be, hogy pénzügyi programot indítanak a női rendezők támogatására a világban, hétfőn pedig a cannes-i fesztivál különböző szekcióinak válogatói, Thierry Frémaux, Edouard Waintrop és Charles Tesson aláírnak egy chartát, amelyben elkötelezik magukat a férfiak és nők közötti egyenlőség figyelembe vételére. Idén a hivatalos programban szereplő 21 filmből hármat rendezett nő, Frémaux szerint ezen az arányon javítani kell. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt