Megtalálták a megoldást a munkahelyi egyenlőtlenségekre: a férfiaknak kevesebbet kellene dolgozniuk

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A brit IPPR thinkthank készített egy jelentést arról, hogyan lehetne felvenni a harcot a nemi egyenlőtlenségekkel a munkahelyeken. Az intézet arra jutott, hogy a brit cégek többségében a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál, egyszerűen azért, mert a magasabb, nagyobb fizetéssel járó munkahelyi pozíciókban jóval több a férfi.

Ebben nagy szerepe van a szülési szabadságnak is: a gyermeknevelés után a munkába visszatérő nők fizetése és a férfiak fizetése között még nagyobb a különbség, és az előmeneteli lehetőségeik is szűkülnek a nőknek. Egy másik felmérés szerint mire a gyerek eléri a 20-ik életévét, az édesanya harmadával kevesebbet fog keresni óránként, mint egy hasonló végzettségű férfi. Mi a megoldás?

“Röviden, a férfiaknak kevesebbet kellene dolgoznia, a nőknek többet” - mondta a jelentés egyik szerzője.

Az apák munkahelyi viselkedésének megváltoztatása a jelentés szerint kulcsfontosságú: bátorítani kell őket arra, hogy minél inkább vegyenek részt a gyereknevelésben, dolgozzanak akár részmunkaidőben. Sőt, a munkadók akár fizetett gyereknevelési szabadságot is felajánlhatnának nekik.

Mindezeken kívül voltak más javaslataik is, például jó hatással lenne a nők fizetésére, ha a munkaadók szigorúbban vennék, hogy az ugyanabban a pozícióban és tapasztalati szinten dolgozók fizetése hasonló mértékű legyen, a nők ugyanis általában már a fizetések letárgyalásánál hátrányból indulnak. Vagy hogy bizonyos idő elteltével automatikusan növekedjen az alkalmazottak fizetése. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.