Megtalálták a megoldást a munkahelyi egyenlőtlenségekre: a férfiaknak kevesebbet kellene dolgozniuk

2018 május 13., vasárnap 13:31
382

A brit IPPR thinkthank készített egy jelentést arról, hogyan lehetne felvenni a harcot a nemi egyenlőtlenségekkel a munkahelyeken. Az intézet arra jutott, hogy a brit cégek többségében a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál, egyszerűen azért, mert a magasabb, nagyobb fizetéssel járó munkahelyi pozíciókban jóval több a férfi.

Ebben nagy szerepe van a szülési szabadságnak is: a gyermeknevelés után a munkába visszatérő nők fizetése és a férfiak fizetése között még nagyobb a különbség, és az előmeneteli lehetőségeik is szűkülnek a nőknek. Egy másik felmérés szerint mire a gyerek eléri a 20-ik életévét, az édesanya harmadával kevesebbet fog keresni óránként, mint egy hasonló végzettségű férfi. Mi a megoldás?

“Röviden, a férfiaknak kevesebbet kellene dolgoznia, a nőknek többet” - mondta a jelentés egyik szerzője.

Az apák munkahelyi viselkedésének megváltoztatása a jelentés szerint kulcsfontosságú: bátorítani kell őket arra, hogy minél inkább vegyenek részt a gyereknevelésben, dolgozzanak akár részmunkaidőben. Sőt, a munkadók akár fizetett gyereknevelési szabadságot is felajánlhatnának nekik.

Mindezeken kívül voltak más javaslataik is, például jó hatással lenne a nők fizetésére, ha a munkaadók szigorúbban vennék, hogy az ugyanabban a pozícióban és tapasztalati szinten dolgozók fizetése hasonló mértékű legyen, a nők ugyanis általában már a fizetések letárgyalásánál hátrányból indulnak. Vagy hogy bizonyos idő elteltével automatikusan növekedjen az alkalmazottak fizetése. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt