Megtalálták a megoldást a munkahelyi egyenlőtlenségekre: a férfiaknak kevesebbet kellene dolgozniuk

társadalom
2018 május 13., 15:31

A brit IPPR thinkthank készített egy jelentést arról, hogyan lehetne felvenni a harcot a nemi egyenlőtlenségekkel a munkahelyeken. Az intézet arra jutott, hogy a brit cégek többségében a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál, egyszerűen azért, mert a magasabb, nagyobb fizetéssel járó munkahelyi pozíciókban jóval több a férfi.

Ebben nagy szerepe van a szülési szabadságnak is: a gyermeknevelés után a munkába visszatérő nők fizetése és a férfiak fizetése között még nagyobb a különbség, és az előmeneteli lehetőségeik is szűkülnek a nőknek. Egy másik felmérés szerint mire a gyerek eléri a 20-ik életévét, az édesanya harmadával kevesebbet fog keresni óránként, mint egy hasonló végzettségű férfi. Mi a megoldás?

“Röviden, a férfiaknak kevesebbet kellene dolgoznia, a nőknek többet” - mondta a jelentés egyik szerzője.

Az apák munkahelyi viselkedésének megváltoztatása a jelentés szerint kulcsfontosságú: bátorítani kell őket arra, hogy minél inkább vegyenek részt a gyereknevelésben, dolgozzanak akár részmunkaidőben. Sőt, a munkadók akár fizetett gyereknevelési szabadságot is felajánlhatnának nekik.

Mindezeken kívül voltak más javaslataik is, például jó hatással lenne a nők fizetésére, ha a munkaadók szigorúbban vennék, hogy az ugyanabban a pozícióban és tapasztalati szinten dolgozók fizetése hasonló mértékű legyen, a nők ugyanis általában már a fizetések letárgyalásánál hátrányból indulnak. Vagy hogy bizonyos idő elteltével automatikusan növekedjen az alkalmazottak fizetése. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.