Meghalt Gérard Genette, az irodalomtudomány nagy öregje

GYÁSZ
2018 május 14., 15:04
comments 13

87 éves korában elhunyt Gérard Genette, a 60-as és 70-es évek egyik legbefolyásosabb irodalmára, írták a hétvégén francia lapok. Az egész életét arra tette fel, hogy megértse és rendszerezze, hogyan működik a(z irodalmi) szöveg és hogyan épülnek fel a történetek.

Karrierje összefonódott a strukturalizmussal, és a francia társadalomtudomány legfontosabb helyei és figurái szegélyezték. Derridával és Bourdieu-vel járt az École Normal Supérieure-re, majd - Roland Barthes ajánlására - az École Pratique des Hautes Études kutatási igazgatója lett. Két másik sztár, Hélène Cixous és Tzvetan Todorov oldalán alapította meg a Poétique című folyóiratot. Később a Yale-en is tanított.

Genette 2011-ben
photo_camera Genette 2011-ben Fotó: Ulf Andersen / Aurimages/Aurimages

Ahogy a generációjában sokan, úgy fiatalkorában ő is lelkesedett a marxizmusért, de a megvalósult kommunizmusból hamar kiábrándult. A francia kommunista pártból akkor lépett ki, amikor 1956-ban a szovjet tankok begördültek Budapestre.

Nem ő találta ki az intertextualitás elméletét, de ő rendszerezte legalaposabban a szövegközi kapcsolatok rendszerét. Genette kategóriái - intertextualitás, paratextualitás, metatextualitás stb. - lassan meghódították a világ egyetemeit. Amikor én tíz éve irodalom szakra jártam, a csapból is ez folyt, de nyugaton ennek a fajta formalizmusnak mára mintha leáldozott volna.

Magyarul megjelent a legfontosabb tanulmányai közül egy csokorra való, illetve a Metalepszis című könyve. (Libération, Público)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.