Tarlóst olyan terror alatt tartja a liberális média, hogy nem mert belemenni a forgó hordóba az új Vidámpark megnyitóján

életmód
2018 május 17., 17:48
comments 170

Newton ötödik törvénye szerint ha egy politikus kamerát lát, automatikusan beszélgetni kezd a hozzá a térben legközelebb található politikussal. Méghozzá úgy, mintha ez lenne a legizgalmasabb, egyben legviccesebb dialógus, amiben valaha részt vett, ezért is kell olyan szélesen eltúlzott gesztusokkal mutogatni közben. Na de mi a hóhérról beszélgetnek ilyenkor?

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Tarlós főpolgármester és Persányi állatkertigazgató például elmentek egy karám mellett az Állatkert új attrakciója,  a megszűnt Vidámpark helyén most felavatott Holnemvolt Vár avatóján.  A karám közepén ez a látvány fogadta őket:

Mindeközben ez a beszélgetés hangzott el:

Tarlós: (Olyan tekintettel néz a disznókra, mintha áldozás előtt vette volna észre, hogy Erdő Péter helyett Ungár Péter celebrálja az ünnepi szentmisét) ???
Persányi Miklós: Ez malac!

Már emiatt megérte eljönnöm a Holnemvolt Vár megnyitójára, ami a nevével ellentétben a legkevésbé sem egy erődítmény, hanem a egy állatsimogató-vurstli-játszóház-vidámpark hibrid.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az eseményen két dologra voltam kiváncsi:

  1. hogyan szerepel egy ilyen rutineseményen a leendő miniszter Gulyás Gergely.
  2. milyen lett a kisgyerekes budapestiek életének fontos jövendő helyszíne

A válaszok röviden

"Rutintalanul" és "vegyes, de alapvetően tök jó".

Hosszabban:

photo_camera Persányi + Tarlós + Gulyás Fotó: botost/444.hu

Tarlós főpolgármester a nyitóbeszédében - aminek az elején még szomjas lehetett, vagy kanos, mert a megnyitandó objektumot Holnemvolt Bárként vezette fel - az értő közönséget eléggé meglepve végig a játék fontossságáról beszélt. Majd még váratlanabbul bejelentkezett az Új Radnóti Miklós címére, azzal az egysorossal, hogy

"Már szelíd szarvasok sétálgatnak a Bambi-karámban".

Az utána következő Gulyás Gergely nem akart lemaradni. Ha jól értettem ő azt akarta üzenni, hogy "nem, én nem az új Lázár János, hanem az új Pilinszky János vagyok", mert ő meg azzal zárta, hogy a Holnemvolt Vár

"egyszerre az itt és most és a bizonyosan lesz erődítménye".

Gulyás Gergely és Fürjes Balázs nevetgélnek Tarlós István egy 2018-as sajtótájékoztatóján.
photo_camera Fotó: botost/444.hu

A Fidesz költőien fiatal, önemésztő lírikusa előtte nem nagyon tudott titkot csinálni abból, hogy a gyerek és az állat nem élete kedvenc témái, ezért olyan lelkesedéssel beszélt, mintha nekem kellett volna megnyitnom egy klasszikus indiai zeneközponttal kombinált mozgásszínházat gyökérkezelés közben, de legalább nem volt képmutató. Amúgy is, akinek nincs gyereke, mégis irtó lelkesnek mutatkozik a kérdésben, az mindig gyanús. Gulyás annál a pompás gondolatmeneténél mutatott először életjeleket, amikor azt fejtegette, hogy Budapest azért lett a világ második legszebb városa a Bloomberg listáján, mert Tarlós István a főpolgármester, nem pedig valami komonista.

A jókedvűnek tűnő Tarlósnak már az antréja is klassz volt. Az avatásra Persányi társaságában, a vurstlirész felől érkezett meg. A céllövölde mellett elhaladva az Állatkert igazgatója megkérdezte tőle, hogy nem akarja-e kipróbálni, mire Tarlós azzal mondott nemet, hogy ha nem lőne telitalálatot, tuti szétszedné a liberális média. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ezt a viccet aztán még egyszer ellőtte, amikor a bejárás közben Persányi igazgató már arra próbálta rábeszélni, hogy menjen át a forgó hordón. "Sok liberális fotós van itt" - ironizált a brutális kormányzati médiatúlsúlyon az egykori SZDSZ-es politikus, de nevetett közben. 

A Holnemvolt Várat, mint mondtam, úgy kell elképzelni, mint egy vurstli, egy vidámpark, egy gigajátszóház, egy miniállatkert és egy állatsimogató keverékét. Nem véletlenül, hiszen azon a területen épült, ahol régen a Vidámpark volt, és amit annak megszünése, vagyis a vurstli-Trianon után az Állatkerthez csatoltak.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Van itt 

  • felújított műemlék vidámparki attrakció (régi körhinta), 
  • egy csomó megnézhető állat a kötélidegzetű, gyerekálló fajok közül (kecske, disznó, teve), 
  • egy pár megsimogatható állat ugyanebből a körből, 
  • hagyományos vásári szórakozás (céllövölde, célbadobós)
  • pár kicsiknek való vidámparki-vásári játék (mini óriáskerék, körhinták)
  • fura, de a maga módján vicces attrakció (Labirintus)
  • és az igazi lényeg, egy hatalmas, új szuperjátszóház

Szóval a helyszín a következő évtizedekben megkerülhetetlen lesz minden kisgyerekes fővárosi életében, akár akarja, akár nem. Ezzel a szemmel mentem végig és próbáltam ki, amit csak tudtam.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A nem az Állatkert, hanem a külvilág felől érkező látogatók először valószínűleg a vurstliba boltlanak bele, ahol a leglátványosabb attrakció a felújított régi mechanikus céllövölde. A gyerekek itt játszva ismerhetik meg a NER világának olyan jellegzetes élethelyzeteit, mint

Matolcsy Ádám újabb céget vesz bankhitelből:

L. Simon László kevesli a földalapú támogatást:

Mészáros Lőrinc menedzsmentje a gyáripar felé fordul:

Kósa Lajos édesanyjának újabb remek üzleti ötlete támad:

Baromi klassz a céllövölde, de az egész objektum messze legnagyobb gyerekmágnese nyilvánvalóan a Hetedhét Palota nevű, hatalmas kaland-játszóház lesz. 

Ez egy kisebb iskola méretű épület - régen az Állatkert szolgálati lakásai és irodái foglalták el - ahol vannak hagyományos értelemben vett játszóházi elemek is, mint az ugráló-dühöngő vagy a labirintusszerű mászóvár, de az igazi unikum a kalandozás. 

Az alapkoncepció az, hogy néhány magyar alapmese - Vuk, Nagy ho-ho-ho-horgász, Süsü, Mekk Mester, Doktor Bubó - sztoriját és figuráit felhasználva a gyerekek olyan játékos feladatokat oldjanak meg, amik a szórakozás mellett meg is tanítanak nekik egy csomó dolgot az állatokról és általában a természetről. Ehhez üdítően sokféle eszközt használnak: vannak itt 

- high tech, óriás érintőképernyős játékok - a kedvencemmel teheneket és hasonló haszonállatokat lehetett megműteni, de lehet digitálisan repülni Dr Bubó bőrébe bújva és virtuálbiciklizni Gombóc Artúr bringájával. Engem még a tűzfújó játék hozott eléggé lázba, mert képtelen voltam rendesen irányítani a szájamból előtörő digitális tűzcsóvát, ezért állandóan felgyújtottam az öreg néniket és a pillangókat is, ami egy rakás mínuszpontot, de annál jobb mókát jelentett,

- abszolúte manuális játékok mint Hapci Benő rajzoló ingája, aminél egy tölcsérbe öntött homokkal lehet dolgokat rajzolni,

photo_camera Fotó: botost/444.hu

- interaktív játékok, mint az, ahol egy okoskodó ponty tesz fel kérdéseket az embernek

- sőt még az adott rész koncepciójába illő élő állatok is, terráriumokban és akváriumokban, a papagájszobában pedig velünk egy légtérben

- nem beszélve a kitömöttekről, amik közül a legnagyobbon végre nyugodt körülmények között tekinthettem meg, milyen egy jegesmedvepénisz. Ilyen:

- meg egy csomó olyan dolog, amire simán csak fel lehet mászni vagy bele lehet bújni. 

A Hetedhét Palotában voltak még nem rendesen működő cuccok - a fájdalommentes fakírágy úgy megszúrt, hogy azobbal Horizontális Szent Sebestyénné változtam rajta

és azt is nehéz volt elképzelni, hogy egy ennyire komplex játszóhelyet, amit ráadásul úgy terveztek meg, hogy a gyerekek többé-kevésbé folyamatosan haladjanak benne, hogyan fognak tudni dugók, tömegnyomor és anyalázadások nélkül üzemeltetni, de az biztos, hogy ennyire összetett és ígéretes játszóház nem nagyon létezik Magyarországon. Bár ez talán közelebb áll egy modern, interaktív természettudományos gyerekmúzeumhoz, mint egy játszóházhoz.

A HP-beli szórakozást abszolút versenyképes áron mérik. A Holnemvolt Várba ugyanis, ha csak ide akarunk jönni, az Állatkertbe nem, ezer forint a belépő, plusz a jobb murikért külön kell fizetni , a Hetedhét Palotában például két óra bulizásért 800 forintot, utána meg félóránként 400-at. Egy személy tehát 1800-ból tudja kitombolni itt magát, miközben a Csodák Palotájába 2800, a Millenárisan található Milipop játszóházban pedig 2500 a beugró.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ja és az ezresért itt egészen sok állatot lehet megmasszírozni vagy csak bámulni, többfajta játszótéren bármennyit játszani és van olyan attrakció is, például a Labirintus nevű, ami benne van ebben az alapárban.

A Labirintus első látásra a legzavarbahozóbb helyszín, már-már műalkotásszerű. Fogtak ugyanis egy épületet, és egyszerűen belehánytak minden olyan cuccot, ami a lerombolt Vidámparkból megmaradt, majd hozzácsapták az Állatkert raktáraiban porosodó vegyes hulladékot is. A buli annyi, hogy a következő dolgok között mehetünk végig

  • a régi Szellemvasút néhány megmaradt, mozgóképes eleme
  • régi állatkerti információs táblák
  • más vidámparki játékok romjai
  • kitömött állatfejek
  • az Elvarázsolt Kastély néhány megmaradt eleme, például a tükörlabirintus
  • vegyes témájú fotók
  • csontvázak és koponyák, 
  • szobrok

Ez az első lépéseknél egészen furcsának tűnik, de hamar megszoktam, sőt igazából meg is kedveltem.

Úgy tűnik, hogy valami titokzatos kormányzati koncepció a lovardaépítés arra alkalmatlan helyekre. Nemcsak a Várba épül lovarda, de ide is került egy. Mint megtudtam, lovagolni nem lehet, de gondolkoznak rajta, hogy ha már felépült egy lovarda, legyen-e bármi funkciója azon felül, hogy lovak állnak benne fakkokban. De a lovak kétségtelenül jól néznek ki és végül is a lovarda sem csúnya.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A Holnemvolt Vár látványvilága eklektikus, hiszen van itt minden a felújított szecessziós pavilontól a bódén és ketrecen át a favárig. Az egész így egyben mégis egész jól néz ki, kivéve a fa mászóvárakat, amik feltűnően csúnyák. Ez csak azért meglepő, mert a komplexumot menő építész, Anthony Gall tervezte.

A régi Vidámpark rajongói lelkileg készüljenek fel arra, hogy a szép fa hullámvasút a park azon részére esik, ahol még évekig épül az óriási biodóm, így azt most pár évig még nem lehet használni.

A csütörtökön felavatott ovis-alsós buliközpontban tehát Gulyás Gergelyéhez mérhető óriási potenciál van, bár ezt igazából nem nekem, hanem a gyerekednek kell majd bizonygatnia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.