Sylvester Stallone kérésére Donald Trump megkegyelmezett az első afro-amerikai bokszbajnoknak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Donald Trump amerikai elnök megkegyelmezett Jack Johnsonnak, az első afro-amerikai nehézsúlyú bokszbajnoknak, akit 1913-ban egy év börtönre ítéltek, miután az államhatáron átvitt egy fehér nőt „erkölcstelen okokból”. (A nő egy Belle Schreiber nevű prostituált volt, akivel Johnsonnak stabil kapcsolata volt.)

Trump a dokumentumot az Ovális Irodában írta alá, Sylvester Stallone, Lennox Lewis és más bokszolók társaságában.

Fotó: Olivier Douliery/CNP/AFP

Trump Johnsonról azt mondta, „egy igazán nagy harcos volt, kemény élete volt”, és 10 hónapot töltött szövetségi börtönben „olyasmiért, amit sokan rasszista indíttatású igazságtalannak látnak”. Trump azt mondta, az ítélet egy olyan időszakban született, amikor „óriási faji feszültség volt az Egyesült Államokban”.

Johnson a – prostitúció ellen hozott, sokszor rasszista okokból hivatkozott – Mann-törvény alapján egy év börtönt kapott, de elmenekült az országból néhány évre, 1920-ban viszont visszatért, és leülte a büntetését. Johnson ítélete után több évtizeddel újra előkerült az ügye, rávilágítva az amerikai igazságszolgáltatási rendszerben tapasztalható rasszizmusra. Amikor Johnson 1908-ban elnyerte a bajnoki címet, a fehér társadalomban sokan egy olyan fehér bokszolót akartak, aki visszanyeri „nekik” a bajnoki övet. Az egyik korábbi bajnok, a már visszavonult James J. Jeffries jelentkezett a feladatra. Csakhogy Johnson simán elverte, ez pedig országszerte rasszista incidensekhez vezetett.

Jack Johnson amerikai nehézsúlyú bokszbajnok 1909-benFotó: Library of Congress/Wikipedia

Trump elmondta, hogy „nagyon-nagyon keményen bántak vele”, miközben teljes kegyelemben részesítette az 1946-ban elhunyt bokszolót. Felidézte, hogy többször is kérvényezték már a kegyelmet, és utalt arra, hogy 2015-ben az akkori elnökkel, Barack Obamával, az első fekete elnökkel, nem tudták aláíratni.

Az Obama-kormány – a korszakban egyébként meglepően őszintén a hírnevet és a pénzt meglehetősen és nyilvánosan kergető – Johnson állítólagos nők elleni erőszakról szóló ügyei miatt nem adott kegyelmet. Trump viszont a múlt hónapban arról írt a Twitteren, hogy a kegyelmet fontolgatja, miután Stallone elmesélte neki a bokszoló történetét.

Trump és Stallone pózol a fotósoknak a Fehér Házban.Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Itt készült ez a fantasztikus fotó is:

(New York Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.