Kínának kémkedhetett két francia hírszerző*

külföld
2018 május 25., 08:54
comments 16

A francia kémelhárítás két volt ügynökét és egyikük feleségét is azzal gyanúsítják, hogy Kínának adtak át információkat, erősítette meg a francia védelmi miniszter, Florence Parly a Le Monde és a TMC tévécsatorna értesüléseit. A napilap úgy tudja, hogy 2017 decemberében négy embert állítottak elő kémkedés gyanújával, ketten közülük a hírszerzés*, a DGSE ügynökei voltak korábban.

A volt ügynökök ellen a pontos vád: "a nemzet alapvető érdekeit sértő információk átadása egy külföldi hatalomnak, külföldi hatalom tájékoztatása, a nemzet alapvető érdekeit sértő információk gyűjtése, valamint nemzetvédelmi titok megsértése egy nemzetvédelemi titkot birtokló személy által. Az egyik volt ügynököt "árulás bűntettének közvetlen kiprovokálásával" is vádolják. Mindkét volt ügynök előzetes letartózatásban van, a feleséget szintén árulás gyanújával rendőri felügyelet alá helyezték.

A védelmi miniszter csütörtök este megerősítette az értesüléseket, de azt nem árulta el, hogy melyik országgal működtek együtt a volt ügynökök. A tárca meg nem nevezett hivatalos forrása pénteken erősítette meg, hogy a gyanú szerint Kínának adtak át információkat.

Parly tájékoztatása szerint a két kémkedő hírszerző* "nagy valószínűséggel" még a szolgálat kötelékében volt, amikor Kínának kémkedett. Tevékenységüket így akkori kollégáik leplezhették le, a védelmi minisztérium szerint ugyanis "maga a szolgálat észlelte" a kémkedést. A TMC tévécsatorna szerint az egyik ügynök Pekingben dolgozott, a Le Monde pedig úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a francia hírszerzés* munkamódszereiről szolgáltattak információkat Kínának. (Via MTI)

*Pontosítás: Bár az MTI eredeti hírében elhárításként írta le a DGSE-t, a Direction générale de la sécurité extérieure valójában a külső hírszerzéssel foglalkozik. Vagyis a kémkedéssel gyanúsítottak eredeti cikkünk állításával szemben nem kémelhárítók, hanem hírszerzők voltak. Elnézést kérek a hibáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.