Kínának kémkedhetett két francia hírszerző*

2018 május 25., péntek 8:54
16

A francia kémelhárítás két volt ügynökét és egyikük feleségét is azzal gyanúsítják, hogy Kínának adtak át információkat, erősítette meg a francia védelmi miniszter, Florence Parly a Le Monde és a TMC tévécsatorna értesüléseit. A napilap úgy tudja, hogy 2017 decemberében négy embert állítottak elő kémkedés gyanújával, ketten közülük a hírszerzés*, a DGSE ügynökei voltak korábban.

A volt ügynökök ellen a pontos vád: "a nemzet alapvető érdekeit sértő információk átadása egy külföldi hatalomnak, külföldi hatalom tájékoztatása, a nemzet alapvető érdekeit sértő információk gyűjtése, valamint nemzetvédelmi titok megsértése egy nemzetvédelemi titkot birtokló személy által. Az egyik volt ügynököt "árulás bűntettének közvetlen kiprovokálásával" is vádolják. Mindkét volt ügynök előzetes letartózatásban van, a feleséget szintén árulás gyanújával rendőri felügyelet alá helyezték.

A védelmi miniszter csütörtök este megerősítette az értesüléseket, de azt nem árulta el, hogy melyik országgal működtek együtt a volt ügynökök. A tárca meg nem nevezett hivatalos forrása pénteken erősítette meg, hogy a gyanú szerint Kínának adtak át információkat.

Parly tájékoztatása szerint a két kémkedő hírszerző* "nagy valószínűséggel" még a szolgálat kötelékében volt, amikor Kínának kémkedett. Tevékenységüket így akkori kollégáik leplezhették le, a védelmi minisztérium szerint ugyanis "maga a szolgálat észlelte" a kémkedést. A TMC tévécsatorna szerint az egyik ügynök Pekingben dolgozott, a Le Monde pedig úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a francia hírszerzés* munkamódszereiről szolgáltattak információkat Kínának. (Via MTI)

*Pontosítás: Bár az MTI eredeti hírében elhárításként írta le a DGSE-t, a Direction générale de la sécurité extérieure valójában a külső hírszerzéssel foglalkozik. Vagyis a kémkedéssel gyanúsítottak eredeti cikkünk állításával szemben nem kémelhárítók, hanem hírszerzők voltak. Elnézést kérek a hibáért.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt