Mészárlást rendeztek a líbiai emberkereskedők, amikor szökni próbáltak tőlük a menekültek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Emberkereskedők öltek meg legkevesebb tizenöt embert, illetve tucatnyi társukat megsebesítették a hét közepén Líbiában, mert szökni próbáltak - közölte szombaton az Orvosok Határok Nélkül (MSF).

A nemzetközi segélyszervezet szerint több mint száz ember próbált elszökni szerdán az emberkereskedők egyik titkos börtönéből a Líbia északnyugati részén fekvő Bani Valid településen, de a bűnözők tüzet nyitottak a menekülőkre, hogy elfoghassák őket. Az Orvosok Határok Nélkül orvosai a településen lévő kórházban 25 túlélőt kezeltek. Egyeseknek súlyos lőtt sebei és többszörös csonttörései voltak.

A sebesültek főleg Eritreából, Etiópiából és Szomáliából származó fiatalok voltak, akik Európába próbáltak eljutni. Arról számoltak be, hogy voltak, akiket három éve tartottak fogságban az emberkereskedők, és többször is eladták őket Bani Valid és a közeli Neszma településeken.

Többeken hegek, elektromos égési nyomok és régi, begyulladt sebek voltak. Az Orvosok Határok Nélkül kiemelte, hogy több helybeli, köztük kórházi dolgozók, a városvezetés, valamint a biztonsági erők tagjai próbálták védeni az elszökött menekülteket. A túlélők elmondták azt is, hogy mintegy 40 ember, többségük nő maradt az emberkereskedők börtönében.

Az elszökött menekülteket csütörtökön átszállították Tripoliba, ahol egy idegenrendészeti központba zárták őket.

Christophe Biteau, az MSF líbiai missziójának vezetője szerint az önkényes fogva tartásuk nem lehet megoldás, mert az áldozatoknak égető szükségük van védelemre és támogatásra. Hozzátette: az emberrablás gyümölcsöző üzletágát csak fellendítette az Európai Unió politikája, amely kriminalizálja a migránsokat és a menekülteket, és minden áron megakadályozza, hogy elérjék Európa partjait. (Reuters/MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.