Lassan annyian vannak az államtitkárok, mint az oroszok

POLITIKA
2018 május 28., 05:19
comments 77

2010-ben 8 miniszterrel és 42 államtitkárral vágott neki a kormányzásnak Orbán Viktor, ma pedig már másfélszer annyian vannak mindkétfajta pozícióban. A kormányzati vezetők száma ciklusról ciklusra elkerülhetelenül emelkedett.

Érdekes az is, hogy melyik tárca és miniszter alatt hogyan változott az államtitkárok száma az előző ciklushoz képest.

A Miniszterelnökségtől például jelentős területeket vettek el Lázár János időszakához képest, sőt kihasítottak belőle egy egész Miniszterelnöki Kormányirodát is, Lázár 8 államtitkárához képest az újonc Gulyás Gergely mégis tízet kapott maga alá. (A Miniszterelnökség erre úgy reagált, hogy az állítás valótlan, mert a 2014-2018 közötti kormányzati ciklus végén a Miniszterelnökségen a miniszter közvetlen irányítása alatt 8 államtitkár dolgozott. Ehhez jött még 4 olyan államtitkár, akik azoknak a tárca nélküli minisztereknek az irányítása alatt dolgoztak, akiknek „a Miniszterelnökség munkaszervezetet biztosított”. A most induló kormányzati ciklusban a Miniszterelnökséget vezető miniszter közvetlen irányítása alá 6 államtitkár tartozik. A Miniszterelnökséghez tartozó tárca nélküli minisztereknél további 4 államtitkár kezdte meg a munkát, a Miniszterelnökséghez közvetlenül tartozó államtitkárok száma tehát 8 főről 6 főre csökkent.)

Ehhez képest az EMMI-ben a Balog-Kásler váltással a korábbi 11-hez képest 9-re csökkent a számuk.

A vadonatúj Innovációs és Technológiai minisztérium feje, Palkovics László szép startot mutatott be, hiszen egyből 8 államtitkárral dolgozhat. Ami ahhoz képest sem kevés, hogy a Belügy 3 ilyen beosztású káderrel dolgozik

A témát feldolgozó Blikk azt is kiszúrta, hogy az államtitkárok száma az egyes ciklusokon belül is mindig elkezd emelkedni, ahogy telnek az évek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.