Az EU 56 milliárd forintot fordítana az uniós költségvetést érintő csalás elleni küzdelemre

eu
2018 május 30., 10:58
comments 55

Az Európai Bizottság 181 millió euró (kb. 56 milliárd forint) összeggel javasolja támogatni a 2021-2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú EU-s költségvetést érintő csalás, korrupció és egyéb szabálytalanságok elleni küzdelem érdekében tett tagállami erőfeszítéseket – közölte a bizottság.

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a javaslat ismertetésekor elmondta, hogy az új, EU-s csalás elleni program Európa-szerte finanszírozza majd a csalás elleni jogszabályokat alkalmazók célzott képzését, a közöttük megvalósuló információcserét. Ezen kívül támogatást nyújt majd nyomozati tevékenységekhez a csalás felderítésére és kivizsgálására használt technikai eszközök megvásárlásával, illetve elősegíti a biztonságos információs rendszerekhez való hozzáférést.

A tagállami jogalkalmazók közötti együttműködés megszilárdítása és a mai tudományos szintet képviselő vizsgálati eszközök biztosítása jelentősen megkönnyítheti a csalók azonosítását, a csempészek feltartóztatását vagy a közbeszerzési eljárások során tapasztalt korrupció megakadályozását – mondta Oettinger.

A támogatás lehetővé teszi majd egyebek mellett digitális kriminalisztikai berendezések finanszírozását és keresőkutyák kiképzését, hogy könnyebben feltárják a kereskedelmi forgalomban fennálló anomáliákat, és leleplezzék a tiltott vagy hamis termékek behozatalával kapcsolatos csalás jelentős eseteit.

A program támogatni fogja a tagállami vámhatóságoknak a vizsgálatok lefolytatása érdekében közösen kifejtett erőfeszítéseit, mivel az ilyen közös műveletek kulcsfontosságúak a határokon átnyúlóan működő bűnszervezetek felszámolása során. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.