Nagy István: Az új állattenyésztési törvény megteremti a lehetőséget a határokon túlra is kiterjeszteni a cégek tevékenységét

mezőgazdaság
2018 május 30., 10:02

25 év után megalkotunk egy új állattenyésztési törvényt, ez olyan lehetőséget ad a szakmának, amellyel élnie kell – mondta Nagy István agrárminiszter Herceghalmon.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége küldöttközgyűlésén a miniszter elmondta, hogy a törvény megalkotását az őszi törvényhozási időszakra tervezik, és a jogszabály keretet fog adni a magyar tenyésztés-szervezés értékeinek megvédéséhez, és megteremti a lehetőségét annak, hogy ezek a szervezetek a határokon túlra is kiterjesszék a tevékenységüket.

Az agrárminiszter szerint „erős magyar mezőgazdaság nincs erős, szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül”. 2018-ban is elérhetővé tesznek a fajtaegyesületeknek és a szakmai szövetségeknek 1,3 milliárd forintnyi támogatást.

Nagy István beszélt arról is, hogy nem halogatható tovább az agrár-felsőoktatás és szakoktatás felülvizsgálata sem, és az újjászervezésük után igazodniuk kell a 21. század kihívásaihoz. 2020 után több szempontból is új időszak kezdődik, és nem csak új EU-s költségvetési ciklus kezdődik, hanem megváltoznak a prioritások és az ezekre épülő támogatások is – mondta az agrárminiszter, aki szerint hangsúlyozniuk kell az állati termékek piaci értékesítésében a GMO-mentességet.

Nagy István agrárminiszter még a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkáraként a IV. Országos Nyúlkiállításon a bátonyterenyei sportcsarnokban 2016. december 3-án.
photo_camera Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a IV. Országos Nyúlkiállításon a bátonyterenyei sportcsarnokban 2016. december 3-án. Fotó: Komka Péter/MTI

Az MTI szerint Farkas Sándor parlamenti államtitkár, a MÁSZ elnöke a köszöntőjében arról beszélt, hogy sikeres, minőségi takarmány-előállítás nélkül nincs sikeres állattenyésztés, meg kell felelni a piac kihívásainak, és nagyobb feldolgozási szintet kell elérni, hogy:

„Ne csak eredményesek legyünk, hanem sikeresek is.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.