160 billió dolláros veszteséget okoz a világnak, hogy a nők kevesebb pénzt kapnak a munkájukért, mint a férfiak

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A nemek közötti bérszakadék miatt a globális gazdaságot akár 160 billió dolláros veszteség is érheti - figyelmeztetett a Világbank szerdán közzétett jelentése a férfiak és nők fizetése közötti különbségek felszámolását sürgetve. Ennyi a különbség a munkaképes korúak egész életének összesített keresete és azon összeg között, ami akkor jönne ki, ha a nők is annyit keresnének, mint a férfiak.

A nőkbe és lányokba való befektetés segítené mind a magas, mind az alacsony jövedelmű államok gazdagságát - emelte ki a jelentés szerzője, Quentin Wodon, a Világbank vezető közgazdásza. "Mindenkinek hasznára lenne a nemek közötti egyenlőség" - mondta a Thomson Reuters Foundationnak.

A 160 billió dollár a globális bruttó hazai termék mintegy 2 százalékát teszi ki, és globálisan egy személyt illetően átlagosan 23 620 dollár különbséget jelent. A számításhoz a jelenlegi munkaerő kereseti potenciálját vették figyelembe 141 országban.

A Világbank szerint a nők a globális humán erőforrásnak mindössze 38 százalékát teszik ki és gyakorlatilag minden országban akadályokkal küzdenek a munkaerőpiacon.

A nők kisebb valószínűséggel jutnak fizetett munkához, mint a férfiak, és ha igen, nagyobb valószínűséggel dolgoznak részmunkaidőben, a szürkegazdaságban vagy az alacsonyabb bérezésű foglalkozásokban - mutatott rá a jelentés.

A munkáltatók világszerte alaposan megvizsgálták az elmúlt hónapokban a férfi és a női munkavállalók fizetése közötti különbségeket. Egyes országok, mint Norvégia, úttörők a nemi kvóták bevezetésében: közel 500 vállalatnál követelték meg, hogy vezető testületükben a nők arányát 40 százalékra növeljék. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.