Igazi, olaszos mesterpoénnal alakult meg az establishmentellenes Lega-M5S kormány

Mégiscsak Giuseppe Conte, a márciusi választásokon győztes Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Lega jelöltje lett az új olasz kormányfő, miután csütörtök este elfogadta a kormányalakítási megbízatást az államfőtől.

Conte második nekifutásra lett miniszterelnök, elsőre ugyanis Sergio Mattarella államfő nem fogadta el tervezett kormányának egy tagját, a pénzügyminiszter-jelölt Paolo Savonát. Conte ezután visszadta a megbízást.

A kibontakozó belpolitikai válság eléggé megrázta az olasz gazdaságot, új választások kiírásának lehetősége is felmerült. Az 54 éves jogász csütörtök este aztán másodszor is lehetőséget kapott: a választásokon győztes két párt mögötte állt, Mattarellától újabb megbízást kapott, amit el is fogadott.

Giuseppe Conte immár kormányfőként távozik az elnöktől.Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Conte nem sokkal azután, hogy távozott az elnöktől, be is mutatta kormányát: Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcák élére került, Matteo Salvini, a Lega vezetője a belügyminisztériumot kapta meg, és mindketten egyben miniszterelnök-helyettesek is lesznek. Az MTI jelentése szerint az M5S és a Liga majdnem ugyanannyi tárcát kapott. A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi lett.

Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenesnek tartott és megvétózta pénzügyminiszteri jelölését, EU-ügyi miniszter lett.

Külön tárca nélküli minisztert neveznek ki Dél-Olaszország felzárkóztatására, valamint a fogyatékkal élők segítésére. 

Giuseppe Conte kijelentette, hogy az M5S-Liga kormány megvalósítja a két párt közti kormányszerződést, és jobbá teszi az olaszok életét. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.