Az NMHH betiltotta a Telekom SMS-es egyenlegfeltöltését

A Magyar Telekom eddig lehetővé tette, hogy saját mobilról mások telefonegyenlegét is fel lehessen tölteni egyetlen SMS-sel. Nem nehéz belátni, hogy ezzel a lehetőséggel könnyű visszaélni, az NMHH szerint pedig akadtak, akik vissza is éltek vele:

nyereményjáték ígéretével, vagy adategyeztetésre hivatkozva vették rá áldozataikat, hogy szándékukon kívül más számlaegyenlegét töltsék fel, alkalmanként akár 15 ezer forinttal is.

Ráadásul az így megszerzett pénzt nem csupán telefonálásra költhették, hanem akár mobilvásárlások fedezeteként is.

Az NMHH kockázatosnak ítélte tehát ezt a gyakorlatot, ezért határozatban tiltotta meg az SMS-es számlaegyenleg feltöltésnek ezt a módját. Mivel ilyen lehetőséget csak a Telekom kínált fogyasztóinak, így a tilalom értelemszerűen őket érinti csak.

Az NMHH közleménye szerint amúgy a Telekom nem volt túl készséges az ilyen csalási ügyekben, "elzárkózott a becsapott előfizetők kártalanításától, arra hivatkozva, hogy a károkat nem ő okozta". Ők csupán a lehetőségét teremtették meg ennek a csalásnak.

UPDATE 13:17: Cikkünk megjelenése után a Magyar Telekom PR Irodája közleményben reagált az NMHH határozatára. Mint írták, fellebbezést nyújtottak be ellene, mert álláspontjuk szerint "az SMS-ben havi számla terhére történő egyenlegfeltöltés nem elektronikus hírközlési szolgáltatás, így az NMHH nem rendelkezik hatáskörrel e feltöltési mód felügyeletére, és nem állapíthat meg arra vonatkozóan szankciót sem."

A Telekom azt is "fontos tudni", hogy "az SMS útján történő feltöltések száma alacsony, és azon belül is elenyésző a csalásos esetek száma". A visszaélésekre alkalmat adó egyenlegfeltöltési mód szerintük "az ügyfelek kényelmét szolgálja, és kellően biztonságos módja az univerzális egyenleg feltöltésének". A biztonságot szolgálja, hogy az egyenleg feltöltését egy második üzenetben, a szolgáltatótól kapott kóddal meg kell erősíteni, ezután az ügyfél még értesítést is kap arról, hogy egyenlegfeltöltést kezdeményezett.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.