Az NMHH betiltotta a Telekom SMS-es egyenlegfeltöltését

2018 június 5., kedd 10:43
122

A Magyar Telekom eddig lehetővé tette, hogy saját mobilról mások telefonegyenlegét is fel lehessen tölteni egyetlen SMS-sel. Nem nehéz belátni, hogy ezzel a lehetőséggel könnyű visszaélni, az NMHH szerint pedig akadtak, akik vissza is éltek vele:

nyereményjáték ígéretével, vagy adategyeztetésre hivatkozva vették rá áldozataikat, hogy szándékukon kívül más számlaegyenlegét töltsék fel, alkalmanként akár 15 ezer forinttal is.

Ráadásul az így megszerzett pénzt nem csupán telefonálásra költhették, hanem akár mobilvásárlások fedezeteként is.

Az NMHH kockázatosnak ítélte tehát ezt a gyakorlatot, ezért határozatban tiltotta meg az SMS-es számlaegyenleg feltöltésnek ezt a módját. Mivel ilyen lehetőséget csak a Telekom kínált fogyasztóinak, így a tilalom értelemszerűen őket érinti csak.

Az NMHH közleménye szerint amúgy a Telekom nem volt túl készséges az ilyen csalási ügyekben, "elzárkózott a becsapott előfizetők kártalanításától, arra hivatkozva, hogy a károkat nem ő okozta". Ők csupán a lehetőségét teremtették meg ennek a csalásnak.

UPDATE 13:17: Cikkünk megjelenése után a Magyar Telekom PR Irodája közleményben reagált az NMHH határozatára. Mint írták, fellebbezést nyújtottak be ellene, mert álláspontjuk szerint "az SMS-ben havi számla terhére történő egyenlegfeltöltés nem elektronikus hírközlési szolgáltatás, így az NMHH nem rendelkezik hatáskörrel e feltöltési mód felügyeletére, és nem állapíthat meg arra vonatkozóan szankciót sem."

A Telekom azt is "fontos tudni", hogy "az SMS útján történő feltöltések száma alacsony, és azon belül is elenyésző a csalásos esetek száma". A visszaélésekre alkalmat adó egyenlegfeltöltési mód szerintük "az ügyfelek kényelmét szolgálja, és kellően biztonságos módja az univerzális egyenleg feltöltésének". A biztonságot szolgálja, hogy az egyenleg feltöltését egy második üzenetben, a szolgáltatótól kapott kóddal meg kell erősíteni, ezután az ügyfél még értesítést is kap arról, hogy egyenlegfeltöltést kezdeményezett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt