Visszavonul Howard Schultz, aki világbirodalmat épített egy seattle-i kávézóból

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Howard Schultz a milánói "Magok és csipszek, a Globális Ételinnovációs Csúcstalálkozó" című rendezvény május 7-i nyitóünnepségén.Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Június végén visszavonul a Starbucks elnök-vezérigazgatója, Howard Schultz. Bár nem ő alapította, de ő tette hatalmassá a Starbucksot, amit 1981-ben kis seattle-i kávézóként ismert meg, és aminek az irányítását 1986-ban vette át. Az azóta eltelt időben a Starbucks világmárka lett, 77 országban 28 ezer kávézója van.

Schultz a New York Times értesülései szerint a Starbucks igazgatótanácsát privátban már tavaly tájékoztatta visszavonulási tervéről. A lap szerint a hír biztos őrült spekulálásra ad majd okot, mert egy ideje azt pletykálják, hogy Schultz lehet a Donald Trump demokrata kihívója a 2020-as elnökválasztáson. Az tény, hogy Schultz az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban nyilatkozott meg politikai kérdésekben, és gyakran bírálta Donald Trumpot, például azért, hogy minden nap káosz a Fehér Házban.

A politikai szerepvállalását firtató kérdéseket viszont szemforgatással szokta lereagálni, de most hétfőn először utalt rá, hogy mégis fontolgatja ezt. "Egy ideje valóban aggódok az országunk, a növekvő megosztottság és világban elfoglalt helyünk miatt" - mondta a Timesnek. "Egy dolog, amivel életem következő fejezetében foglalkozni akarok, hogy milyen szerepben adhatok vissza. Még nem tudom, hogy ez pontosan mit jelent" - mondta.

A kérdésre, hogy gondolkozik-e az elnökjelöltségen, kitérő választ adott. "Több lehetőséget is át akarok gondolni, ebbe beletartozik a közszolgálat is. De még messze vagyok attól, hogy bármilyen döntést hozzak" - mondta.

Schultz azt is bevallotta, hogy az eredeti tervei szerint már áprilisban bejelentette volna távozását, de egy philadelphiai kávézójuk rasszista botrányát még el kellett simítania.

A Times szerint Trump 2016-os meglepetésgyőzelme megnyitotta az utat a politikai ambíciókat tápláló milliárdosok előtt, mert mostantól teljesen reális eshetőség, hogy sikeresek legyenek egy választáson. Schultz mellett így már több más milliárdos neve is felmerült elnökjelöltként: a Dallas Mavericks milliárdos tulajdonosa, Mark Cuban például a republikánus jelöltségért szállna versenybe, de a JPMorgan Chase vezérigazgatóját, Jamie Dimont is elnökaspiránsként emlegetik.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.