Öt évet is várhat egy gyerek a fogszabályzására Nógrádban és Komárom-Esztergomban

Egészségügy
2018 június 07., 04:54
comments 118

Miközben tíz gyerekből 2-3-nak biztos, hogy szüksége lenne fogszabályzásra, egyes megyékben olyan hosszan kell várni a beavatkozásra, hogy akár ki is nőhetik a problémát, mondta Nagy Ákos fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke a Népszavának. 

"Zalában például körülbelül 3 évet, mert ott havonta csak 45 órában van szakorvos. Ennél jóval rosszabb a helyzet Komárom-Esztergomban és Nógrádban, mert ezekben a megyékben már csak egy fogszabályozó rendelés működik, így akár 5 év is lehet a kezelésre az előjegyzés,"

tette hozzá. Nem meglepő tehát az európai fogorvosok szövetségének május közepén publikált eredménye: 

a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb. 

Nagy Ákos hozzáteszi: a felnőtteknél sem jobb a helyzet. Szerinte a negyven felettiek 35-40 százalékának szüksége lenne ínykezelésre, de a rászorulók többsége nem jut el a paradontológushoz (ínybetegségekkel foglalkozó szakorvos). A WHO adatai ezt megerősítik, teszi hozzá a lap:

a 65-74 éves magyar emberek negyedének már egyetlen foga sincs. 

Az országban összesen nyolc közfinanszírozott ínybetegségekkel foglalkozó rendelés található.

Az Országos Alapellátási Szövetség szeretné, ha a kormány közölné még a 2019-es költségvetés beterjesztése előtt, hogy mi a szándéka a közfinanszírozott fogászati ellátással. Nagy Ákos szerint a kormányzat vagy megemeli a hozzájárulást a jelenleg praxisonkénti havi 900 ezerről körülbelül 1,7 millióra, vagy

az összeget igazítja a rendelési időhöz, és megduplázza a várólisták idejét,

vagy hozzájárulást kér a betegektől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.