Tíz éve nem volt olyan tiszta a kokain Európában, mint most

Az Európa utcáin kapható kokain tisztasága évtizedes csúcson van, derült ki az EU drogügyi jelentéséből. Ugyanakkor a kokain ára viszonylag stabil maradt. 

Az Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) jelentése szerint 2016-ban 30 300-an kaptak kezelést kokainfüggőség miatt. A becslések szerint a 15 és 64 közötti európaiak 5,1 százaléka legalább egyszer már kokózott, ami 17 ezer embert jelent. 

A 15 és 34 közötti európaiak 1,9 százaléka mondta azt, hogy tavaly kokózott. Közülük a britek szippantottak fel a legtöbbet, ennek a korcsoportnak 4 százaléka vallotta be, hogy kokózott. A hollandok csak a második helyet szerezték meg 3,7 százalékkal. Spanyolországban 3 százalék, Írországban pedig 2,9 százalék.

Fotó: EMCDDA

Elemezték azt is, hogy az egyes országokban mennyi kokain kerül a szennyvízbe. Ezen mérik a kokain hozzáférhetőségére. Az Európába kerülő kokain legnagyobb része hagyományosan az Ibériai-félszigeten keresztül érkezik. De a nagyobb lefoglalások arra utalnak, hogy ennek az útvonalnak valamennyire csökkenhetett a jelentősége, és a kokaint mára már nagy konténerkikötőkön keresztül is csempészik Európába. 2016-ban Spanyolországot megelőzve Belgium volt az az ország, ahol a legnagyobb mennyiségű kokaint foglalták le.

Alexis Goosdeel, az EMCDDA azt mondta, Európában most érződik, hogy Dél-Amerikában felpörgött a kokaintermelés. A jelentésben megjegyzik, hogy aggodalomra ad okot és ellenőrzést igényel a crack kokain egyre növekvő hozzáférhetősége és használata Európában. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.