Trump összebalhézott Trudeau-val a vámtarifákról, ezért nem támogatta a G7-csúcs zárónyilatkozatát

külföld
2018 június 10., 03:19
comments 123

Donald Trump amerikai elnök visszavonta a támogatását a G7-csúcs résztvevőinek közös zárónyilatkozatához, amit Justin Trudeau kanadai kormányfő „hamis állításaival” indokolt.

link Forrás

A keddi amerikai–észak-koreai csúcs miatt Szingapúrba tartó Trump a Twitteren jelentette ki, hogy Trudeau „hamis állításokat” közölt a csúcs utáni sajtótájékoztatóján.

link Forrás

A kanadai kormányfő arról beszélt, hogy „sértőnek találja” az amerikai vámtarifákat, amiket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. Fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben. Azt mondta:

„A kanadaiak udvarias és méltányos emberek, de nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni.”

Trump nehezményezte, hogy amíg a csúcson Trudeau „nyájas és szelíd”, a sajtótájékoztatóján „nagyon tisztességtelen és gyenge” volt. Szerinte Kanada óriási vámtarifákkal sújtja az amerikai földműveseket, munkásokat és cégeket, ezért is vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, a kormánya pedig „az amerikai piacot ellepő” kanadai gépjárművek ellen fontolgat tarifákat.

A kanadai kormányfői hivatal a Twitteren reagált az amerikai államfő megnyilvánulására. Azt írták, Trudeau nem mondott semmi olyat a sajtótájékoztatón, amit a csúcs alatt nem közölt egyaránt négyszemközt és nyilvánosan Trumppal.

Trudeau a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy közölte az amerikai elnökkel, július 1-től életbe léptetik megtorló tarifáikat az USA-val szemben, amire Trump azt mondta, szerinte hiba lenne.

photo_camera Fotó: Saul Loeb/AFP

A személyeskedésbe torkolló diplomáciai vita után az EU-s országok jelezték, hogy ragaszkodnak a zárónyilatkozathoz, ami többek között egy „szabályokon alapuló kereskedelmi rendszer” mellett tett hitet.

Az amerikai államfő megnyilvánulását két magas rangú demokrata politikus is bírálta:

  • Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője a Twitteren azt írta: „Putyin diplomáciai és nemzetbiztonsági stratégiáját, vagy AMERIKA diplomáciai és nemzetbiztonsági stratégiáját hajtjuk most végre? Az utóbbi napok után nehéz megmondani.”
  • Nancy Pelosi, a képviselőházi frakció vezetője a kínai ZTE elektronikai vállalatra utalva hasonlóan fogalmazott: „A hét azzal indult, hogy az elnök az Egyesült Államokra nemzetbiztonsági tényezőt jelentő kínai céget erősített meg. Azzal zárult, hogy az elnök védelmébe vette Oroszországot és elidegenítette szövetségeseinket a G7-csúcson.”

Washington áprilisban tiltotta meg amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállítsanak és szolgáltatásokat nyújtsanak a kínai távközlési konszernnek, mert az nem teljesítette az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése miatt még 2017 márciusában kötött megállapodás egyes feltételeit. A 7 évre szóló tilalom, aminek elrendelése után pár nappal már alapvető tevékenységeinek beszüntetésére kényszerült a ZTE, veszélybe sodorta a vállalat fennmaradását. Az USA csütörtökön mégis megállapodott a ZTE Corp. kínai mobil távközlési konszernnel az amerikai alkatrészek beszerzését tiltó rendelkezés visszavonásának feltételeiről.

Trump a G7-en pedig azt javasolta, hogy Oroszországnak is részt kellene vennie a csúcstalálkozón, amit az európai tagok elutasítottak.

photo_camera Fotó: Jesco Denzel/Bundesregierung/dpa/AFP

A G7-csoportnak az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán a tagja, a csoportban az Európai Unió is képviselteti magát. A csoport Oroszországgal kibővítve egy ideig G8 formátumban is ülésezett, de Oroszországot 2014 óta, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím-félsziget elcsatolása óta nem hívják meg ilyen tanácskozásra. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.