Merkel akkor is közös menekültügyi szabályozást akar, ha egyébként Magyarország megvédi a szerb határt

külföld
2018 június 11., 10:13
comments 44

Angela Merkel az ARD-nek adott egyórás interjújában vasárnap elmondta, hogy továbbra is minden erejével a közös menekültpolitika és az egységes menekültügyi szabályok kidolgozásán fog dolgozni. Miközben egy félmondatban elismerte, hogy Magyarország megvédi a szerb határszakaszt, olyan közös megoldásokat vázolt, amikkel a magyar kormány aligha értene egyet. 

A német kancellár két dolgot emelt ki, ami szerinte az Európai Uniót veszélyezteti: 

  • az egyik, hogy a külpolitikában nincs egységes hangja az EU-nak; 
  • másrészt pedig még mindig nincs egyetértés arról, hogyan kellene megoldnia menekültválságot. 

Merkel a menekültválságot továbbra is egy közös menekültügyi hatóság és közös menekültügyi szabályok felállításával oldaná meg. 

Elismeri, hogy erről nagyon nehéz tárgyalni, talán nem is ez lesz az utolsó lépés a megoldás felé. A közös szabályok szükségességére példaként felhozta, hogy ha mondjuk az Albániából érkezett emberek azt tapasztalják, hogy közülük Franciaországban többen kapnak menedékjogot, akkor Németországból is átmennek oda. Szóval ha közösen akarják kezelni a problémát, közös menekültügyi szabályokra van szükség.

Ha nem akarják a különböző helyeken bevezetett határellenőrzésekkel szétrombolják a szabad mozgás intézményét Európán belül, akkor közösen kell megvédeni a külső határokat. Ehhez pedig egy közös európai határrendőrséget is felállítana. 

Hozzátette, hogy az európai határrendőrség akkor is felléphetne, ha a külső államoknak ez annyira nem tetszik. Ezen felül közös fejlesztés politika is kell a tranzitországokkal együtt. „Ehhez minden erőmet be fogom vetni, mert különben Európa veszélyben van”- jegyezte meg Merkel. A német kancellár úgy látja, hogy még Sebastian Kurz osztrák kancellárral is megtalálja a közös alapot egy egységes menekültpolitika kialakítására. Júliustól ugyanis Ausztria viszi az EU soros elnökségét.

A magyarok könnyebb helyzetben vannak a szárazföldi határral

A riporter felvetette, hogy a külső határok védelme ugyanolyan fontos, mert az egyes tagállamok nem érzik kötelességüknek megvédeni a határaikat, mint mondjuk Magyarország. Erre Merkel elmondta, hogy az EU egyik külső határa valóban a magyar- szerb határszakasznál húzódik, így Magyarország hasonló helyzetben van, mint Görögország, csak Magyarországnak szárazföldi határa van, ami könnyebben védhető. De bizonyos értelemben Magyarország értük is végzi ezt a munkát. 

link Forrás

Majd megjegyezte, hogy most ennél fontosabb, hogy elég erősek-e, hogy fejlesztési segítséget vigyenek Afrikába, ahonnan az emberek jönnek, és most közelebb vagyunk a szíriai háború befejezéséhez, gondoskodni kell azokról a menekülttáborokról, amik közelebb vannak a menekültek otthonához. Emlékeztetett, hogy ezért jött létre megállapodást Törökországgal, de nem biztos, hogy amit eddig elértek, az elegendő, ezért tovább kell dolgozni, és közös menekültügyi szabályok kellenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.