Sorra pusztulnak Afrika legöregebb fái, a több ezer éves majomkenyérfák

természet
2018 június 11., 20:08
comments 254

Tudósok felfedezték, hogy az afrikai szavannák egyik jelképének számító majomkenyérfák közül a legöregebbek és a legnagyobbak az utóbbi 12 évben sorra pusztulnak.

A majomkenyérfa hatalmasra nőhet, és több száz vagy akár több mint ezer évig is elélhet. Az utóbbi 12 évben pusztulni kezdő fák közül van, amely még a római korban kezdett el nőni.

photo_camera Majomkenyérfa Fotó: James Hager/robertharding

A dél-afrikai, romániai és amerikai egyetemek kutatói most arra próbálnak rájönni, mi okozhatja a halálukat. Azt már tudják, hogy nem egy járvány.

“Azt gyanítjuk, hogy a pusztulásuknak legalább részben köze lehet Afrika klímájának jelentős változásához” - mondta Adrian Patrut, a Babes-Bolyai Egyetem kutatója.

Ez azt jelentené, hogy a fák a klímaváltozás miatt pusztulnak, de a kutató szerint erre még nincsenek közvetlen bizonyítékaik.

photo_camera Fotó: Lorenzo De Simone / Aurimages/Aurimages

A kutatók 2005 óta vizsgálják a fákat, kiderült hogy a 13 legöregebb fából 8, és a hat legnagyobb fából öt vagy teljesen halott már, vagy elkezdett összeomlani. A kutatók azt gyanítják, hogy ennek a megnövekedett hőmérséklet és a szárazság az oka. A vizsgált fák mind 1000 és 2500 év körüliek.

“Sokkoló és szomorú látni őket meghalni” - mondták a kutatók. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.