Sorra pusztulnak Afrika legöregebb fái, a több ezer éves majomkenyérfák

2018 június 11., hétfő 20:08
255

Tudósok felfedezték, hogy az afrikai szavannák egyik jelképének számító majomkenyérfák közül a legöregebbek és a legnagyobbak az utóbbi 12 évben sorra pusztulnak.

A majomkenyérfa hatalmasra nőhet, és több száz vagy akár több mint ezer évig is elélhet. Az utóbbi 12 évben pusztulni kezdő fák közül van, amely még a római korban kezdett el nőni.

Majomkenyérfa Fotó: James Hager/robertharding

A dél-afrikai, romániai és amerikai egyetemek kutatói most arra próbálnak rájönni, mi okozhatja a halálukat. Azt már tudják, hogy nem egy járvány.

“Azt gyanítjuk, hogy a pusztulásuknak legalább részben köze lehet Afrika klímájának jelentős változásához” - mondta Adrian Patrut, a Babes-Bolyai Egyetem kutatója.

Ez azt jelentené, hogy a fák a klímaváltozás miatt pusztulnak, de a kutató szerint erre még nincsenek közvetlen bizonyítékaik.

Fotó: Lorenzo De Simone / Aurimages/Aurimages

A kutatók 2005 óta vizsgálják a fákat, kiderült hogy a 13 legöregebb fából 8, és a hat legnagyobb fából öt vagy teljesen halott már, vagy elkezdett összeomlani. A kutatók azt gyanítják, hogy ennek a megnövekedett hőmérséklet és a szárazság az oka. A vizsgált fák mind 1000 és 2500 év körüliek.

“Sokkoló és szomorú látni őket meghalni” - mondták a kutatók. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt