Szarátültetés mentheti meg a kihalástól a koalákat

meghökkentő tudomány
2018 június 12., 17:48
comments 74

A koalák a világ legválogatósabb élőlényei közé tartoznak: nem elég, hogy szinte csak eukaliptusz levelet fogyasztanak, de ráadásul nem is mindegyik eukaliptusz-féléből esznek szívesen. 

A kutatókat régóta foglalkoztatja a koalák válogatós étkezési szokása, mivel az olyan élőlényeket, melyek csak nagyon szűk típusú élelmiszert hajlandóak fogyasztani, különösen érzékenyen érinthetik a változó klímaviszonyokat kísérő környezeti változások. 

photo_camera Fotó: Huang Guobao/XINHUA

A legutóbbi kutatások szerint a koalák nagyon szűkre szabott étrendje egy gyomorbaktériummal lehet összefüggésben, ami megakadályozza, hogy az állat gyomra feldolgozzon bizonyos típusú eukaliptuszfajtákat. A legfrissebb kutatási eredményekről a Nature számolt be: eszerint a kutatók azt vizsgálják, hogy hogyan lehetne esetleg módosítani az állat gyomorbaktériumait, akár az étrenden keresztül történő beavatkozással, akár pedig székletátültetéssel. 

A székletátültetés lényege, hogy egy donortól nyert széklethomogenizátumot juttatnak a befogadó állat (illetve egyes kísérleti kutatások során ember) tápcsatornájába, jótékony baktériumokat juttatva így a szervezetbe. A módszert az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés kíséri. 

A koalák étkezési problémái egyre komolyabb gondot okoznak Ausztráliában, mivel az emberi tevékenységeknek köszönhetően az állatok természetes élőhelyre egyre csökken, ahol pedig maradtak épségben eukaliptuszfák, oda nem lehet bármilyen koalát betelepíteni, vannak ugyanis egyedek, melyek egyszerűen nem maradnak életben. 

A Western Sydney University kutatója, Ben Moore és társai az elmúlt években 20 lelőhelyről összesen 200 koalától gyűjtöttek székletet, és ezeket megvizsgálva elemezték ki, hogy melyik példány milyen típusú eukaliptuszt fogyasztott. Azt találták, hogy voltak példányok, melyek a jóval tápanyagdúsabb Eucalyptus viminalis nevű növényből ettek, míg mások a kevésbé tápanyag-teli E. obliqua-ből, de csak kevés állat volt, amelyik mindkettőből evett volna. Olyan is előfordult, hogy két állat csak tízméternyi távolságra élt egymástól, mégis más típusú eukaliptuszt fogyasztottak. 

Amikor megvizsgálták a székletekben található mikrobákat, azt találták, hogy az eltérő étrendű koalák székletében eltérő baktériumok voltak találhatóak. Mivel kérdésként merült fel, hogy vajon az eltérő étrend okozta-e az eltérő mikrobákat, vagy pedig fordítva történt, a kutatók hat, Eucalyptus viminalis-t fogyasztó vadon élő koalából ültettek át székletet hat vadon élő, E. obliqua-t fogyasztó koalába. És 18 nap múlva a két csoport gyomrában található mikrobák gyakorlatilag ugyanolyanok voltak. És azt is találták, hogy az átültetésen átesett koalák között akadtak olyanok, melyek már hajlandóak voltak enni a másik típusú eukaliptuszból. 

Moore elképzelése szerint a koalából koalába történő székletátültetés segíthet, hogy bővítsék az állatok számára elérhető táplálékok körét, ezzel pedig növeljék a koalák esélyeit a túlélésre. 

A kutatást kommentálta egy mexikói mikrobiológus is: Eria Rebollar szerint ez volt az egyik első bizonyítéka annak, hogy a székletátültetés képes alakítani a vadon élő állatok mikrobáit. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.