Több mint 5 milliárd forintért árverezték el a cipősdobozban talált kínai vázát

külföld
2018 június 12., 16:40
comments 107

A becsült ár több mint húszszorosáért, átszámítva több mint 5 milliárd forintért árvereztek el kedden Párizsban egy kivételes szépségű kínai vázát, amely Csien-lung (1711-1799), a mandzsu Csing-dinasztia egyik legjelentősebb császára számára készült a 18. század második felében.

A páratlan műkincs évtizedeken át hevert egy franciaországi vidéki ház padlásán egyéb kacatok közt, és a tulajdonos, akinek fogalma sem volt arról, mekkora érték van a birtokában, egy cipősdobozban vitte el a Sotheby's aukciósház párizsi irodájába a világhírű csingtöcseni porcelánmanufaktúrákban készült edényt.

Az aukciósház előzetesen 500-700 ezer euróra becsülte a leütési árat, ám a tájképet ábrázoló, a nyakánál aranyozott vázát végül 16,2 millió euróért (5,18 milliárd forint) vásárolta meg egy helyszínen tartózkodó fiatal kínai licitáló. A licit mintegy 20 percig tartott, ami szokatlanul hosszú egy ilyen műtárgy esetében, és arra utal, hogy többen is próbálták megszerezni. A vételár tartalmazza a költségek és jutalékok 2 millió eurós összegét is. 

Ilyen drágán még sosem adtak el porcelántárgyat Franciaországban. A leütési ár egyben rekord a Sotheby's franciaországi árveréseinek történetében is.

A kivételes edény birtokába egy örökség részeként jutott egy francia család. Miután megtalálták, egy családtag vitte el a Sotheby's-hez, mit sem sejtve az értékéről. "Ez a személy vonattal utazott fel Párizsba, ahol felült egy metróra, majd gyalogosan sétált be hozzánk a cipős dobozba tett, újságpapírral védett vázával. Amikor kinyitottuk a dobozt, elámultunk a porcelán szépségén" - idézte fel Olivier Valmier, az aukciósház Ázsia-szakértője. 

A 30 centiméteres öblös vázára a zöld, a kék, a sárga és a bíbor különleges árnyalataiban festették a tájképet a hófödte hegycsúcsokkal, erdővel, benne szarvasokkal és darvakkal, a talapzatán és a nyakán nonfiguratív rózsaszín díszítés az uralkodó. A remekmű az úgynevezett rózsaszín porcelánok családjába tartozik, azok közé, amelyeken a rózsaszín dominál. Az edényen szerepel az 1736-tól 1796-ig uralkodó császár hat írásjelből álló "névjegye". 

Valmier szerint a "cipősdobozos" vázának nincs párja a világon a díszítés aprólékosságát illetően, egy kimagasló műalkotásról van szó, megtalálása egyenértékű egy Caravaggio felfedezésével. Csak négy hasonló motívumú váza ismert a kínai császári porcelánműhelyekből, egy hasonló, de kevesebb díszítőelemet tartalmazó látható a párizsi Guimet ázsiai művészeti múzeumban.
Szakértők szerint a pompás vázát a család egyik őse vásárolhatta Párizsban a 19. század végén. Az eladó nagyszülei egy 1947-ben elhunyt nagybácsitól örökölték. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.