25 év börtönre ítélte a bíróság a parndorfi halálkamion embercsempészeit

Elsőfokú ítéletet hozott a Kecskeméti Törvényszék a parndorfi halálkamion ügyében:

minden vádlottat bűnösnek találtak.

Az osztrák autópályán 2015. augusztus 27-én délelőtt egy álló tehergépkocsiban 71 menekült holttestét találták meg. A magyar hatóságok a szerb határ közelében még aznap délután elfogtak négy gyanúsítottat.

Végül emberölés és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tavaly májusban emelt vádat 11 férfi ellen.

A csütörtökön kihirdett ítéletében a Kecskeméti Törvényszék az elsőrendű afgán és a másod, harmad és negyedrendű három bolgár vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben találták bűnösnek, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. 

Az elsőrendű vádlott L. S.Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésben is bűnösnek mondták ki. A többiek ennél kisebb büntetést kaptak, de őket is elítélték.

Az elsőrendű vádlottat véglegesen, a többieket 10-10 évre kiutasították Magyarországról, és vagyonelkobzást is kiszabtak velük szemben (94 millió, 8 millió, 1 millió, illetve 300 ezer forint).

A tárgyalást a Kecskeméti Törvényszék 2017. június 21-én kezdte meg. Októberben egyesítettek a parndorfi esettel egy másik ügyet is, amelyben három férfit vádoltak embercsempészéssel. Így tizennégyre emelkedett a vádlottak száma a büntetőperben.

A tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, de a hetedrendű, a tizenkettedrendű és a tizennegyedrendű vádlott pedig még mindig szökésben van.

Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

A vádirat 26 vádpontot, 33 szállítás leírását tartalmazza, amelyek közül a 25. a parndorfi tragédia. E szerint a bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között

mintegy 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó járműben utazó 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. Az osztrák határt Hegyeshalomnál 9 óra után lépték át az embercsempészek, majd Parndorf közelében megálltak, és a hűtőkamiont hátrahagyva távoztak a helyszínről. 

A szervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 embert zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig (Gols) vitték.

A bezárt emberek ebben az esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki nem halt meg.

A főügyészség a vádlottakkal szemben bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt fegyházbüntetés és kiutasítás kiszabására tett indítványt. A másodrendű és a távollévő hetedrendű vádlottat a parndorfi ügyet követő, 2015. augusztus 27-én elkövetett szállítás miatt életveszélyt okozó testi sértéssel is vádolja.

Valamennyi vádlott védője vitatta, hogy védence bűnszervezet tagjaként követte volna el a terhére rótt bűncselekményeket. Többen is azzal védekeztek, hogy mivel korábban már többször is hasonló módon csempésztek embereket, nem számítottak tragédiára. A másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott védői is azt indítványozták, hogy védencüket emberölés helyett halált okozó közúti veszélyeztetésben mondja ki bűnösnek a bíróság.

A Kecskeméti Törvényszék a parndorfi ügyben 44 tárgyalási napot tartott. A bíróság 9 tanút hallgatott meg, 273 tanú vallomását ismertette és 20 órányi, titkos információgyűjtés során rögzített hanganyagot is lejátszott. A tárgyalás bolgár, pastu és arab szinkrontolmácsok folyamatos részvételével zajlott. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.