James Comey volt FBI-igazgató, aki kritizálta Hillary Clintont, hogy a magáncímével emailezett állami ügyekben, szintén magáncímen emailezett FBI-os ügyekben

külföld
2018 június 14., 19:58
comments 49

James Comey, az FBI tavaly menesztett igazgatója megsértette az FBI előírásait, amikor Hillary Clinton volt külügyminiszter és a Demokrata Párt elnökjelöltje vitatott levelezéséről nyilvánosan beszélt, de nem volt politikailag elfogult – ezt állapította meg a jelentésében az amerikai igazságügyi minisztérium.

A jelentés az FBI 2016-ban, Hillary Clinton korábbi emailezésének ügyében folytatott nyomozását, annak esetleges politikai kötődéseit vizsgálta. AZ FBI-nyomozásnak az volt a célja, hogy feltárja, vajon a Clinton magánszerverén bonyolított levelezéssel kerültek-e illetéktelen kezekbe szigorúan titkos információk.

Az igazságügyi minisztériumban és a tárca felügyelete alá tartozó FBI-nál még a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt – de elemzők szerint ezzel összefüggő – személycserék és elbocsátások voltak. Elbocsátották például Andrew McCabe helyettes FBI-igazgatót, aki ellen várhatóan büntetőeljárás is indul.

Az igazságügyi tárca főfelügyelője, Michael Horowitz által nyilvánosságra hozott jelentés arra jutott, hogy James Comey megsértette a szervezet belső szabályzatát azzal, hogy nemcsak kongresszusi politikusokat tájékoztatott a nyomozás részleteiről, de a nyilvánosság előtt is beszélt róluk. Comey lépései „rendkívüliek” voltak, és „ellentétben álltak” az FBI szabályzatával – fogalmaz a jelentés.

James Comey a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán 2017. május 3-án.
photo_camera James Comey a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán 2017. május 3-án. Fotó: Eric Thayer/Getty Images

Alaposan hibáztatható két magas rangú FBI-tisztségviselő, Peter Strzok és Lisa Page is, akiknek a levelezéséből kiderült, hogy az akkor még elnökjelölt Donald Trump ellen szólaltak meg. Page például az egyik mobiltelefon-üzenetében azt írta Strzoknak: „ Trump soha az életben nem lesz elnök, ugye? Ugye?!”, amire Strzok azt válaszolta: „Nem. Nem lesz. Meg fogjuk állítani.”

A jelentésből az is kiderült, hogy maga Comey is gyakran használta a magánemailfiókját, amikor kiszivárogtatott információkat.

A minisztériumi vizsgálat hibáztatja Loretta Lynch volt igazságügyi minisztert is, amiért a választási kampány kellős közepén egy arizonai repülőtér kifutóján megbeszélést folytatott Bill Clinton volt elnökkel, a Demokrata Párt elnökjelöltjének férjével. A jelentés ugyan nem fogalmaz meg súlyos bírálatot vele szemben, de azt írja, az utólagos magyarázkodásaival Lynch összezavarta a közvéleményt. Az egykori tárcavezető ugyanis később azt nyilatkozta: nem a választási kampányról és nem a Hillary Clinton ellen folyó vizsgálatról, hanem csak családi ügyekről beszélgettek Bill Clintonnal.

A jelentés várhatóan heves politikai vitákat gerjeszt majd. Nem sokkal a nyilvánosságra hozatala előtt Donald Trump újságíróknak azt mondta: a jelentés „születésnapi ajándék lesz” neki. Az elnök ugyanis épp ma ünnepelte a 72. születésnapját. A demokrata párti politikusok pedig várhatóan megint azzal érvelnek majd, hogy James Comey kampány idején tett nyilatkozatai Clinton-ellenesek voltak, és Donald Trump megválasztását segítették. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.