Szaúd-Arábia: a csapat, aminek a legjobbjait egy szekérderéknyi pénzért bevásárolták a spanyol bajnokságba

futball
2018 június 14., 10:44

A házigazda oroszok ellen Szaúd-Arábia kezdi meg a világbajnokságot ma ötkor. Ezt érdemes tudni róluk:

  • Becenév: Al-Szukur (Sasok)
  • vb-szereplés: 5
  • legjobb vb-eredmény: nyolcaddöntős (1994)
  • szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi (argentin)
  • világranglista-helyezés: 67.

Legnagyobb kérdőjel:

A szövetségi kapitány. Szaúd-Arábia a selejtezőket még a holland – amúgy vb-ezüstérmes – Bert van Marwijkkel teljesítette, ám az edző nem tudott megállapodni a szerződéshosszabbítás részleteiről a helyi szövetséggel. A helyére először Edgardo Bauzát (3-0-s vereség Ghána és 1-4-es koki Irak ellen), majd végül Juan Antonio Pizzit sikerült leakasztani. Utóbbi edzőként két dologról ismeretes Európában: egyrészt vele maradt le tizenhat év után először az európai kupaszereplésről a Valencia 2014-ben - igaz, csak szezon közben ugrott be a csapathoz - másrészt ő volt az, aki a zsinórban kétszeres Copa-győztes Chilével nem tudott kivergődni az idei világbajnokságra.

Ne legyünk persze igazságtalanok: Pizzi nyerte meg a legutóbbi kontinenstornát Dél-Amerikában, és a tavaly nyári Konföderációs Kupán is bevitte a döntőbe a chileieket. A verdikt ezzel együtt elég egyértelmű – Pizzi az az edző, aki jól tudja használni a kreatív, tehetséges játékosokat, de óriási taktikai megfejtéseket nem szabad tőle várni. Röviden: inverz Marwijk.

Három dolog, amire érdemes figyelni:

  1. a spanyol légió – télen óriási meglepetésre több szaúdi játékos is a La Ligába szerződött, mondanám, ha a valóság nem az lenne, hogy a szaúdi szövetség perkált egy szekérderéknyi pénzt néhány csőd szélén táncoló spanyol klubnak azért cserébe, hogy az arabok válogatott játékosai tavasszal velük készülhessenek a vb-re. Elsőre óriási butaságnak látszott, de a valóság az, hogy az ilyen módon megtámogatott szaúdi játékosok között igazán tehetségesek is akadnak: Al-Muvallah például egy szélvészgyors szélső, aki adott esetben csatárként is bőven bevethető, mert kifejezetten gólerős. Ő lőtte azt a gólt, amivel a szaúdiak kiharcolták a vb-szereplést, de a márciusi válogatott szünetben, Ukrajna ellen sem mondtad meg róla, hogy csak a padot – ha, ugyan – koptatja a Levantéban. A szezon végén ráadásul pályára is léphetett, ezzel ő lett az első szaúdi légiós a spanyol első vonalban. Magyarból most épp mennyi is van?
  2. Navaf Al-Abed hiánya. A szaúdi futballt jól ismerők szerint ő lehetett volna a keret legjobb játékosa, de sérülés miatt végül nem utazott el Oroszországba. Igazi, klasszikus irányító középpályás, aki remekül olvassa a játékot, és akár még európai mércével is nyugodtan nevezhetjük kreatívnak. Ázsiában az egyik legkeresettebb középpályásnak számít, a szaúdiaknál pedig egyértelműen ő volt a legfontosabb ember, a pótolhatatlan láncszem. Most Pizzinek mégis meg kell próbálnia kitalálni valamit, és hogy ez mennyire nem lesz könnyű, azt jól mutatja, hogy a legfrisebb információk szerint kénytelen 33 éves mélységi irányítóját, Taiszir Al-Dzsasszimot feltolni a klasszikus tízes posztjára.
  3. támadás és védekezés egyensúlya – Bár európai szemmel ez nem feltétlenül látszik, a szaúdi válogatott Ázsiában kifejezetten támadó szellemű csapatnak számít; a selejtezők legutolsó körében például Japánnal holtversenyben ők lőtték a legtöbb gólt. A sikerük tehát főleg azon múlik majd, mennyire tudja ehhez mérten úgy összerántani a védelmet a Pizzi, hogy eközben azok az embereik, akiknek szükségük van a szabadságra, képesek legyenek a maximumot nyújtani. Mivel az argentin edző rendszerszinten nem sokat foglalkozik a labda elleni játékkal, főleg az olyan tapasztalt bekkek formáján áll vagy bukik majd rengeteg, mint a 130-szoros válogatott Oszama Havszavi, aki amúgy a csapat kapitánya is.

Várható kezdőcsapat:

Abdullah Al-Majuf (Al-Hilal) - Muhammad Al-Buraik (Al-Hilal), Oszama Havszavi (Al-Hilal), Omar Havszavi (Al-Naszr), Jasszer Al-Sahrani (Al-Hilal) - Abdullah Otaif (Al-Hilal), Szalman Al-Farazs (Al-Hilal), Taiszir Al-Dzsasszim (Al-Ahli) - Szalem Al-Davszari (Villarreal), Fahad Al-Muvallah (Levante UD), Jahja Al-Sehri (CD Leganés)

Legfrissebb eredmények:

  • Németország (idegenben) 1-2
  • Peru (otthon) 0-3
  • Olaszország (idegenben) 1-2
  • Görögország (otthon) 2-0
  • Algéria (otthon) 2-0
  • Belgium (idegenben) 0-4
  • Ukrajna (idegenben) 1-1
  • Moldova (otthon) 3-0

Jóslat

Legjobb játékosa hiányában Pizzi kapitánynak alapjaiban kell újragondolnia taktikáját. Az utolsó néhány felkészülési meccsen már jól látszott: a csapat elsődleges célja a játék tempójának lassítása, tömörülés középen, gyors visszarendeződés a labda mögé, majd a biztos védekezésből vezetett gyors kontrák, amelyhez egyébként elvben még a játékosaik is megvannak. Ugyanakkor tény, Pizzi először az oroszok ellen ül majd tétmeccsen a válogatott kispadján, az új helyzet pedig merőben szokatlan vállalásokat is szülhet - Peru ellen például fényesen kiderült, hogy ez a csapat nem bírja el a magasra feltolt védelmet és a bugyuta egyéni hibákat. Küzdenek, hajtanak, izzadnak, de sem a pártatlan nézők szimpátiáját nem nyerik majd el, se a csoportból nem jutnak tovább.

photo_camera A király és a csapat, miután kivívták a vébé részvételt Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

Vb-emlékkönyv

Hölgyek-urak, Szaed Al-Ovajran, vs. Belgium (1994):

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.