Nem csillapodik Hudajda ostroma

Több 444 videó?
Szeretném

Legalább 139 halottja van már hudajdai harcoknak, jelentette az AFP helyi katonai és kórházi forrásokra hivatkozva. A francia hírügynökség jelentése szerint az áldozatok nagy része a lázadó siíta kisebbség, a húszik katonája volt, bár a húszik források szerint a koalíciós erők is több mint ötven harcost vesztettek.

Jelenleg a város reptere körül zajlanak a legintenzívebb harcok, ezt a szaúdi al-Arabiya hírtelevízió szerint légicsapás is érte. A koalíciós erők szombaton egyszer már bejelentették a reptér elfoglalását, de ezt a húszik tagadták, és a folytatódó harcok is cáfolják.

Amúgy nem a reptér a legfontosabb része Hudajdának, hanem a mélyvízű kikötője a Vörös-tenger partján, a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala mellett. A jemeni polgárháború elmúlt három évében az árucikkek 70 százaléka ezen a kikötőn át érkezett Jemenbe. A kikötő létfontosságú a polgárháború miatt járványoktól és éhezéstől is szenvedő polgári lakosság ellátásában, az alapvető élelmiszerek és segélyszállítmányok is itt érnek partot.

A kikötő fontosságára jellemző, hogy amikor a kormányerőket támogató szunnita arab országok légiereje januárban lebombázott négy darut a kikötőben, azokat végül az amúgy a szintén a kormányt támogató Egyesült Államok pótolta, függetlenül attól, hogy a várost a húszik ellenőrzik.

Hudajda sorsa így első sorban nem is a háború további alakulása miatt fontos, hanem mert a kikötő megbénulása könnyedén humanitárius katasztrófát okozhat az országban, ahol 22 millió ember élete függ a segélyszállítmányoktól. (Via BBC)