ENSZ: már több mint 68 millió menekült él a világban

külföld
2018 június 19., 05:44
comments 35

A menekültek világnapja előtt az ENSZ menekültügyi főbiztosa felszólította 

Magyarországot, hogy növelje a menedékkérők esélyeit, hogy beléphessenek az országba és elinduljon a menekültügyi eljárásuk.

Filipp Grandi hozzátette: ugyanekkor 

szüntesse meg a határon az úgynevezett „tranzit zónákat”, amelyekben, miként fogalmazott, gyakorlatilag fogva tartják a háború és üldöztetés elől menekülő embereket.

Egy év alatt 65,5 millióról 68 millióra nőtt az menekültek száma, áll az ENSZ menekültügyi főbiztosságának kedden megjelent Global Trends éves jelentésében. Közülök 16,2 milliónak 2017-ben kellett elhagynia otthonát, azaz 

"tavaly minden egyes nap 44 500 embert űztek el az otthonából valahol a világban."

A tanulmány szerint már ötödik éve növekszik azok száma, akik a háborúk, az erőszak és az üldöztetés miatt hagyják hátra otthonukat. A 68,5 millió menekült közül 25,4 millióan, az előző évinél 2,9 millióval többen a fegyveres konfliktusok miatt váltak menekülté. A tavalyi növekedés jelentős részét a Kongói Demokratikus Köztársaságban uralkodó válság, a dél-szudáni háború és a rohingya népirtás okozták.

A Globalt Trends két számra hívja fel külön a figyelmet: 

  • a menekültek többsége. 58 százaléka városokban vagy azok környezetében él, azaz nem táborokban vagy vidéki körzetekben,
  • illetve a világ menekült népessége kifejezetten fiatal, hiszen 53 százalékuk gyermek, közülük sokan a szüleik és más felnőtt kísérők nélkül vágtak neki az útnak vagy útközben szakadtak el a családjuktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.