Lovasszobrot emelnek Nick Cave-nek Ausztráliában

KULTÚRA
2018 június 21., 09:47

Warracknabeal a szó szoros értelmében vett Isten háta mögötti porfészek Victoria államban. A 2400 lakosú település fő látványossága eddig a Warracknabeali Búzatáblák Mezőgazdasági Gépészeti Múzeuma volt, itt rendezik évente a három napos húsvéti fesztiváljukat is.

Most azt remélik, újabb turistacsalogató látványossággal gazdagodnak majd, amikor a Borung és a Henty utak kereszteződésében felállítják Nick Cave életnagyságúnál is nagyobb bronz lovasszobrát.

A szobor afféle mitológiai alakként ábrázolja a csütörtökön amúgy éppen Budapesten koncertező rocksztárt:

egy szál pendelyben, kezében fáklyát lengetve üli meg a lovát, amire nyereg helyett valamilyen állatbőrt rakott (a Guardiannek képe is van a szoborról, érdemes kattintani!).

Cave amúgy Warracknabeal szülöttje, és itt is élt kisgyerekként, mielőtt 380 kilométerrel arrébb költözött volna egy másik Isten háta mögötti porfészekbe, Wangarattába.

A szoborállítás ötlete először a kilencvenes években merült fel, amikor Corin Johnson szobrász belebotlott Cave-be és a zenekarába egy londoni klubban. Később Cave egyik rajongója, egyben a Warracknabeali Művészeti Tanács tagja, Peter Loy karolta fel, aki most adománygyűjtést kezd, hogy Johnson nagy méretben is elkészíthesse szobrát, aminek a makettje már elkészült.

Johnson szerint a koncepció éveken át érlelődött. Eredetileg viccnek indult, a Bad Seeds akkori menedzsere, Rayner Jesson vetette fel. "Beszélegetni kezdtünk, hogy kéne Nicknek egy lovasszobor Ned Kelly stílusában (de sisak nélkül. Nick, ha jól emlékszem, akkor éppen a Proposition című (ausztrál western) film forgatókönyvén dolgozott, úgyhogy az adta az ihletet. A terv aztán sokat változott, sokat nevettünk". A végső koncepció a "XIV. Lajos és egy lelki számkivetett" keresztezése lett.

Cave "a homoszexuális művészet különösen szép darabjaként" jellemezte az alkotást, amit az alkotók eredetileg csak afféle trójai falóként titokban akartak becsempészni a városba. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.